Skip to main content
V Posavju 24° C Sreda, 17. avgust 2022
27.06.2022
10:26
Ročna košnja trave
Foto: Anton Hruševar
Tudi letos je turistično društvo Lovrenc Raka v soboto, 18. junija, izvedlo tradicionalno košnjo župnijskega brega Cavsarja.

Ročna košnja trave na Raki

RAKA Letos so košnjo izvedli v malo drugačni obliki, saj je v jutranjih urah po nagovoru predsednika društva Alojza Kerina in predsednika Krajevne skupnosti Raka Primoža Šribarja vse prisotne blagoslovil še novi raški župnik Boštjan Gorišek. Med košnjo so si nekateri lahko s kočijo ogledali raško okolico, sledila je tradicionalna malica. Kosce in grabljice je obiskal tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko z ženo, ki se je v svojem nagovoru zahvali za povabilo ter vožnjo z kočijo, hkrati pa pohvalil delovanje društva, ki se trudi z ohranjanjem starih običajev ter s promocijo raške čebule.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Po končani veseli košnji so pred kosilom podelili zahvale za sodelovanje gostom, koscem, muzikantom, lastnikom konjskih vpreg in vsem navzočim podelili še buteljko vina, katere je za svojo 60. rojstni da podarill raški vinogradnik Franc Grabnar. Kot skoraj vsako leto  je tudi letos predsednik društva od gostov prejel posebno ročno izdelano darilo. Pred leti je dobil levo koso, potem leseni klepalnik - klepec, stol za klepanje in leseno nakovalo - babco, letos pa lesene grablje, le da v večji izvedbi kot so normalne. Vse z enim namenom - da bo lahko hitreje pograbil hrib. Zaključek je bil glasbeno obarvan z raškimi pevci in z mlado violinistko Kajo Majhenček.

Anton Hruševar

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja