Skip to main content
V Posavju 5.6° C Petek, 3. februar 2023
29.08.2019
09:38
Grafika: Ansat TV
Krajani Podbočja ubirajo obvozne poti preko Kostanjevice ali Cerkelj ob Krki. Preverili smo, kako je s stanjem prav tako lesenih mostov čez Krko v občini Brežice, torej v Cerkljah in na Borštu.

"Če zaprejo most v Cerkljah, bomo odrezani od preostalega dela občine"

BREŽICE Tako kot most na Brodu pri Podbočju, je tudi most čez Krko v Cerkljah v zelo slabem stanju. Krajan Velikih Malenc, sicer pa poslanec v državnem zboru in brežiški občinski svetnik Igor Zorčič ga uporablja vsakodnevno. "Mislim, da je ta most v zaskrbljujočem stanju. Name so se kot na poslanca in svetnika obrnili krajani kranjskega dela občine, da so nekateri utrpeli škodo na mostu zaradi slabega vzdrževanja, zaradi posedanja konstrukcije,“ pove Zorčič.

Zorčič: „ Bojimo se, da bo prišlo do enake usode kot na mostu v Podbočju“

Na to so večkrat opozorili tako župana kot občinsko upravo na sejah občinskega sveta. Kot pravi Zorčič, "se do sedaj ni nič zgodilo. Bojimo se, da bo prišlo do enake usode kot na mostu v Podbočju, kjer je inšpekcija most zaprla. Če se to zgodi, bomo vsi, ki živimo na desni strani Krke, odrezani od preostalega dela občine.

Molan: "Most v Cerkljah ob Krki ni bil narejen za takšne izjemne obremenitve"

Brežiški župan Ivan Molan pravi, da so bile pred skoraj 100 leti, ko je bil ta most leta 1922 narejen, so bili leseni mostovi narejeni za bistveno manjše obremenitve. "Danes vemo, da so samo s traktorji, prikolicami in tovornjaki izjemne obremenitve. Ta most tudi konstrukcijsko ni bil narejen za takšne obremenitve. Pred 10 leti smo sicer ta most delno obnovili, tu je šlo več ali manj za sam plato most, nekatere manjše konstrukcijske stvari," še pove Molan in nadaljuje, da "ko smo naredili preiskavo celotnega mosta, smo ugotovili, da bo potrebno urediti tudi nosilno konstrukcijo."

Pred 10 leti smo sicer ta most delno obnovili, tu je šlo več ali manj za sam plato most, nekatere manjše konstrukcijske stvari. Ko smo naredili preiskavo celotnega mosta, smo ugotovili, da bo potrebno urediti tudi nosilno konstrukcijo.

Ivan Molan, župan občine Brežice o lesenem mostu v Cerkljah ob Krki

Lesen most v Cerkljah ob Krki je spomeniško zaščiten

Cerkljanski most je spomeniško zaščiteni, mora ostati v leseni izvedbi In to pomeni bistveno večjo investicijo. "V tem trenutku se pogovarjamo s spomeničarjem, da bi imeli vsaj železne nosilne tramove – tiste, ki se ne vidijo. In da bi s tem bi ta most bolj trajen," dodaja župan.

Molan: "Definitivno bo moral biti ta most par mesecev zaprt“

V letošnjem letu bodo objavili razpis, gradnja mostu pa v letošnjem letu še ne bo možna. "Vsaj po teh napovedih, bo treba celoten most razdreti, porušiti in sestaviti na novo. Določene stvari iz tega mostu bodo morale ostati, veliko elementov pa bo novih. Ko bomo dobili temeljit popis del in temeljito ponudbo, bomo lahko bolj natačno povedati, v kakšnem času bo to sploh možno narediti. Definitivno pa bo moral biti ta most par mesecev zaprt in verjamem, da bo kar precej težav," še pove Molan.

Zorčič: "Verjamem, da bo v tem delu občine nastal prometni infarkt"

Zorčič ob tem spomni, da "če bo prišlo do najbolj črnega scenarija, bo ta alternativa most čez reko Krko za nekatere v Kostanjevici na Krki, za druge pa v Brežicah (čez reko Savo). Kar je zelo problematično je, da se vsak dan čez te mostove s šolskimi avtobusi vozi veliko število otrok. Verjamem, da bo v tem delu občine nastal prometni infarkt."

Kaj pa kaže z obnovo mostu na Borštu?

Z načrtovanjem obnove bodo začeli v naslednjem letu

Občino Brežice čaka tudi obnova mostu na Borštu, ki pa ni spomeniško zaščiten. "Razmišljamo, da bi na Borštu skušali dobiti soglasje in bi bila sama nosilna konstrukcija iz betona ter da bi bila dvosmerna. S tem bi verjetno bistveno razbremenili promet in olajšali prihodnost krajanom, da ne bo potrebne te lesene mostove tako pogosto urejati in preurejati," je povedal župan Ivan Molan. Z načrtovanjem obnove mostu na Borštu bodo začeli v naslednjem letu.

Ansat TV

brežice
ceste
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi