Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
05.09.2021
09:16
Čebelarski center v Krškem
Foto: Občina Krško
Gradnja regijskega čebelarskega centra v sklopu projekta Čebelarski mozaik v starem mestnem jedru Krškega, pri igrišču Šajspoh v bližini Fakultete za energetiko, je v zaključni fazi.

Regijski čebelarski center v Krškem

KRŠKO V Krškem bodo z dokočanjem čebelarskega regijskega centra v okviru posavskega projekta Čebelarski mozaik v starem mestnem jedru nadgradili prizadevanja na področju varovanja okolja in ohranjanju biotske raznovrstnosti s poudarkom na čebelarstvu. Gradnja objekta je že v zaključni fazi, po načrtih naj bi bil zaključen konec oktobra.

Čebelarski mozaik

V občini Krško se vedno bolj zavedajo pomena sobivanja z naravo. Pred leti so v sodelovanju z domačimi čebelarskimi društvi začeli z različnimi aktivnostmi za trajnostno zagotavljanje čebelje paše. Pridružili so se projektu Čebelarske zveze Slovenije «Človek posadi – čebela opraši« in v starem mestnem jedru zasadili medovite rastline ter s tem prispevali k obogatitvi čebelje paše. "Tudi sicer ob novogradnjah ali obnovah pri zunanjih ureditvah sadijo medovite rastline," so sporočili z Občine Krško.

V lanskem letu so ta prizadevanja nadgradili s projektom Čebelarski mozaik v skupni vrednosti okoli 350.000 evrov, sofinanciranim iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 150.000 evrov. Občina Krško je vodilni partner, v projektu sodelujejo še Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško.

(Občina Krško, bš, eP)

krško

Pridružite se nam