Skip to main content
V Posavju 3.7° C Nedelja, 28. november 2021
20.05.2019
11:52
Foto: Posavski muzej Brežice
V Posavskem muzeju Brežice so skupaj s Turističnim društvom Podbočje in turističnim podmladkom Osnovne šole Podbočje predstavili dva nova uporabna spominska predmeta. Več v nadaljevanju zapisa.

BREŽICE Že 10 let sodelujejo na Festivalu turizmu pomaga lastna glava, ki ga razpisujeta Turistična zveza Slovenije in Zavod Republike Slovenije za šolstvo. V teh letih je nastalo devet turističnih nalog in predstavitev, v vsaki posebej so predstavljene izbrane lepote, posebnosti in danosti njihovega domačega kraja Podbočja z okolico. Podbočjani so pripravili tudi prireditev Cegu pod lonec, fižolček v naročje; gremo v Podbočje, ki je bila sestavljena iz dveh delov: delavnic in ogleda za učence in obiskovalce in programa v Viteški dvorani, ki so ga oblikovali najmlajši otroci – folklorna skupina vrtca Levček s harmonikarjem Gašperjem Zorko, gledališka skupina in Pevke izpod Bočja. Program so pripravile mentorice Ksenija Satler (Vrtec Levček pri OŠ Podbočje), Ivanka Černelič Jurečič (TD Podbočje), pevke pa vodi Andreja Barič Kerin. Prireditve se je udeležil tudi ravnatelj OŠ Podbočje Andrej Lenartič, zbrane pa sta nagovorila Alenka Černelič Krošelj, direktorica PMB in Matjaž Jurečič, predsednik TD Podbočje. Prireditev sta povezala Tia Iljaš in Tai Reberšek.

Fižolovka, ki jo poznamo tudi pod imenom mlin, špana, vejna ali trojka, je preprosta igra, ki so se jo včasih igrali ob mrzlih zimskih večerih in v deževnih dneh, v poletnih mesecih pa tudi na pašnikih, ko so pasli živino. Igralno polje je bilo narisano na karton, papir ali pa na staro blago, za figurice so vzeli kar fižol.

Letošnja tema »Turistični spominek mojega kraja« je učenke turističnega podmladka spodbudila k razmišljanju, kako naravno in kulturno dediščino kraja povezati v turistični spominek, z namenom, da obiskovalcem oz. turistom skozi unikaten spominek približajo etnološko, kulturno, zgodovinsko in geografsko podobo njihovega domačega kraja in jim tako tudi kasneje omogočijo obujanje lepih spominov na kraj in ljudi. V šoli in med krajani, ki so tako ali drugače povezani s turizmom in dediščino kraja, so izvedli natečaj, s katerim so udeležence pozvali k ustvarjanju idej za spominek svojega domačega kraja z okolico. Dobili so veliko idej, izbrali pa dve, in sicer »fižolovko« in »Podboški cegu«.

»Fižolovka«, ki jo poznamo tudi pod imenom mlin, špana, vejna ali trojka, je preprosta igra, ki so se jo včasih igrali ob mrzlih zimskih večerih in v deževnih dneh, v poletnih mesecih pa tudi na pašnikih, ko so pasli živino. Igralno polje je bilo narisano na karton, papir ali pa na staro blago, za figurice so vzeli kar fižol. Igralno polje njihove »fižolovke« je natisnjeno na platno, v mošnjičke so dodali fižolčke, vse skupaj opremili s pravili igre in lično zavili. Kot drugi spominek so predstavili »podboški cegu«. V preteklosti so predmete, ki so bili nepogrešljivi pri vsakdanjih opravilih in življenju, naredili sami, oz. so uporabljali predmete, katerih osnovni namen je bil čisto nekaj drugega. Tako je npr. kot podstavek za vroč lonec postala počena, okrušena, razbita opeka, spet drugič je taka opeka, zavita v flanelasto blago, služila kot grelec za noge v zimskih dneh … Že takrat so ljudje znali reciklirati, učenke in učenci pa so to le obudili. Strešnik so skrajšali, nanj nalepili bakren kovan znak Podbočja, pri Lonesnoscu dodali podstavke iz filca, vse skupaj zavili v lokalni časopisni papir ter povezali z vrvico, ki so jo na vrhu zapečatili.

Spominek so dali v lično flanelasto vrečko, jo zavezali in ji dodali navodila za uporabo. Tako »Podboški cegu« lahko uporabljamo kot: podstavek za vroč lonec – v tem primeru se imenuje Loncenosec, kot grelec za noge – poimenovali so ga NOGOGRELEC, kot pripomoček pri samoobrambi – s hudomušnim imenom NAGLAVOPADEC ali kot orodje za tretje orehov – z imenom Oreholomec, odvisno od tega, komu in ob kateri priložnosti bi ga podarili oz. kupili. Učenke in učenci so prepričani, da sta predstavljena spominka dovolj unikatna in predvsem uporabna, da bi ju želeli imeti doma oz. ju podariti svojim bližnjim. Tako so zapisali: »Z nakupom spominka boste odnesi domov košček podboške dediščine, obenem pa boste na novo odkrivali otroka v sebi ali pa se zavedeli spoznanja, da na vsako stvar lahko gledamo iz več plati.« Delo mladih sta usmerjali mentorici Suzana Čuš in Renata Jurečič.

Oba spominska predmeta sta na voljo v muzejski trgovini Posavskega muzeja Brežice, obiskovalci prireditve so bili že navdušeni prvi kupci. Dogodek je bil uvod v sobotni Mednarodni muzejski dan, ko muzeji na široko odpremo svoja vrata in je bil del praznovanja 70-letnice Posavskega muzeja Brežice, kjer izpostavljamo različna sodelovanja in smo zanje hvaležni. S tem poudarjamo tudi našo zavezo, da muzej je in bo ostal odprta hiša za vse Posavce in obiskovalce Posavja, kjer se srečamo z dediščino, njenim prenosom v sedanjost s številnimi možnostmi za načrtovanje svoje prihodnosti.

Besedilo in fotografije: Posavski muzej Brežice

brežice
posavski muzej brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja