Skip to main content
V Posavju 16.8° C Ponedeljek, 2. avgust 2021
10.01.2020
14:29
Falcon, Slovenska vojska
Foto: arhiv ePosavje
Slovenska vojska na misiji Neomajna odločnost v Iraku sodeluje od 5. septembra 2016. Šest vojakov je po znanih dogodkih v Iraku v četrtek s Falconom pristalo na Brniku, a ta le ni bil prvi v 2020.

Četrtkov let Falcona v Ankaro ni bil prvi let v letu 2020

Leteli že prvi dan novega leta

BREŽICE V četrtek, 9. januarja, je namreč Slovenska vojska iz Erbila na severovzhodu Iraka - kot pravijo v njihovi terminologiji - opravila relokacijo pripadnikov Slovenske vojske. Iz Erbila so v turško Ankaro potovali s potniškim letalom, tam pa jih se pričakal vladni Falcon in jih prepeljal v Slovenijo.

Zakaj so leteli v Turčijo?

Slovenska vojska na misiji Neomajna odločenost, v globalni protiteroristični koalciji zoper Daes (ISIS) v severnem delu Iraka sodeluje od 5. septembra 2016. In šest pripadnikov je bilo nastanjenih v bazi Stefan v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja, en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM). In po dogodku v Iraku, ko so iz Irana priletele rakete med drugim tudi na oporišče Stefan, so se v Slovenski vojski odločili za premik pripadnikov v Slovenijo.

Prvi polet v letu 2020

Prvega januarja so odšli po pljuča

Slovenska vojska od marca 2015 sodeluje z zavodom Transplant in med drugim opravlja tudi prevoze darovanih in prejetih organov in tkiv, ki so primerna za presaditev. Na naše vprašanje, če je bil četrtkov let Falcona v Ankaro prvi letošnji v letu 2020, nam je podpolkovnik Janez Gaube, poveljnik 15. polka slovenskega vojaškega letalstva, povedal, da so s Falconom leteli že 1. januarja. In še v zanimivost, za krmilom letala je bil posavski rojak v vrstah Slovenske vojske.

Več o reševanjih v naslednjih dneh

Več o vlogi Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja ter pri zagotavljanju helikopterske nujne medicinske pomoči bomo na naših straneh zapisali v naslednjih dneh.

(bš)

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja