Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
14.09.2020
20:24
Čiščenje raške č'bule
Foto: Anton Hruševar
V sredo, 9. septembra, so člani Turističnega društva Lovrenc Raka, v okviru svojega letnega programa, čistili letošnji pridelek raške č'bule družine Pečarič iz Gmajne.

Čiščenje rdeče raške č'bule pri Pečaričevih na Gmajni

KRŠKO Kraj dogajanja je bil glede na trenutne razmere prilagojen, prav tako tudi število udeležencev. Kot je povedal gostitelj Brane Pečarič, so med drugim čistili tudi pridelek iz poizkusno posejanega semena, starega več let, kjer se je videlo, kaj pomeni premalo očiščeno seme, vmes se je namreč pojavljalo tudi nekaj rumene čebule. Po starih zapiskih so na Raki vzgajali tudi rumeno čebulo, a če želijo po kriterijih Kmetijskega inštituta Slovenije imeti priznano avtohtono raško rdečo čebulo, bodo morali tako kot do sedaj, še delati na čiščenju semena.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Čiščenje rdeče raške č'bule

Turistično društvo Lovrenc Raka je prikazalo tradicionalno ročno čiščenje čebule, značilno za manjšo pridelavo, obenem so dogodek izkoristili tudi za izmenjavo izkušenj glede same pridelave, pogovore pa so - čeprav niso uspeli očistiti vse čebule, nadaljevali tudi ob pozni večerji. Na koncu sta se predsednik društva Alojz Kerin in gostitelj Brane Pečarič vsem zahvalila za nudeno pomoč, hkrati pa sta prisotne povabila na naslednji dogodek - pletenje čebule v pletenice.

Anton Hruševar

fotogalerija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja