Skip to main content
V Posavju 14.2° C Nedelja, 26. september 2021
29.04.2019
08:07
Grafika: ePosavje
Sredi aprila so v Brežicah na pobudo Andreja Tkavca, Zdravka Novosela in Branke Hudine ustanovili Civilno iniciativo Brežice - za zaščito in varovanje slovenske južne štajerske meje.

Civilna iniciativa Brežice za zaščito in varovanje južne štajerske meje

Kot pravijo v sporočilu, "se Civilna Iniciativa Brežice za zaščito in varovanje južne Štajerske meje ustanovi na podlagi nelegalnih prehodov migrantov med hrvaško in slovensko južno Štajersko mejo Dobova, Bizeljsko, Bistrica ob Sotli in naprej vse do Prekmurja."

"Ustanovi se zaradi ogroženosti od migrantov ob prehodu južne štajerske meje"

V nadaljevanju dodajajo, "da se Civilna iniciativa Brežice ustanovi zaradi ogroženosti od migrantov ob prehodu južne štajerske meje. Vsak dan mejo prehodi nekaj deset in več prihajajočih ilegalcev. Pri tem pa ocenjujemo, da policija skupaj z MORS ne zmore konkretne zaščite, kakor tudi Slovenska vojska po številu potrebe primanjkuje, saj je to tudi zelo jasno razvindo po javnih razpisih za kandidate."

"Meje niso varne in Civilna iniciativa teh migrantskih prehodov ne bo mirno sprejemala"

V dobesednem prepisu poročila z ustanovitve  - to je bilo napisano z VELIKIMI črkami - dodajajo, "da je Civilna iniciativa za zaščito slovenske južne meje enoglasno sprejela in zahteva ojačanje zaščito omenjene meje v skupnem sodelovanju Štajerske varde, MNZ Republike Slovenije, kakor tudi MNZ PP Brežice in MORS, tudi ljudi prostovoljcev članov civilne iniciative. Civilna iniciativa Brežice za zaščito in varovanje južne štajerske meje zahteva od vseh spodaj navedenih: Štajerske varde, Ministrstva za notranje zadeve Slovenije, Ministrstva obrambe Republike Slovenije, župana Občine Brežice, Civilno zaščito Brežice in preds. Republike Slovenije Boruta Pahorja, za takojšnje nemudoma sestanke o zaščiti june meje od prehodov migrantov, ker meje niso varne in civilna iniciativa Brežice teh migrantskih prehodov ne bo mirno sprejemala."

Ustanovna seja Na ustanovni seji so bili poleg omenjenih Andreja Tkavca, Zdravka Novosela in Branke Hudina prisotni še člani Manfred Grmovšek, Robert Lavrinšek, Darko Pajk, Boštjan Zidar, Jože Zidar, Cvetka Pajk, Aleš Moreše, Brankica Hudina in Žanet Prah.

(bš)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja