Skip to main content
Torek, 28. november 2023
21.09.2019
16:49
Foto: arhiv ePosavje
Zavod Sopotniki starejšim občanom v sevniški občini omogoča večjo vključenost v družbeno in družabno življenje.

Človek človeku sopotnik

SEVNICA Sopotniki namreč vsem tistim, ki živijo v odročnejših krajih, z brezplačnimi prevozi pomagajo, da se pogosteje odpravijo po opravkih, nakupih in na družabna srečanja. Ruralna mobilnost, kot izpostavljajo na Zavodu Sopotniki, je ključni dejavnik za zagotavljanje kakovostnega življenja starejših, ki živijo na podeželju.

V Sevnici storitev uporablja 225 starejših občanov

Brezplačne prevoze v občini Sevnica po podatkih Zavoda Sopotniki uporablja 225 starejših občanov, 80 odstotkov od teh je rednih uporabnikov. Večina prevozov se opravi za dostop do zdravstvenih storitev, storitev banke, pošte, trgovine, upravne enote in občine, nekaj pa tudi za udeležbe na dogodkih društev, druženja in obisk pokopališča.

"Župani za volanom"

Župan Srečko Ocvirk je v sklopu aktivnosti Zavoda Sopotniki v akciji »Župani za volani« tudi letos postal častni prostovoljec. Po prevzemu avtomobila pred pisarno Zavoda Sopotniki v Sevnici sta se skupaj s koordinatorko enote občine Sevnica Vesno Šinkovec odpravila po uporabnico na Orehovo in jo peljala po nakupih. Vzeli so si tudi čas za malo daljše druženje ob kavi. Prav druženje, pogovor in preživljanje časa s starejšimi je tisto, zaradi česar storitev Zavoda Sopotniki ni samo prevoz, ampak tudi storitev, ki ima pomembno dodatno vrednost za uporabnike.

Pomembno vlogo nosijo prostovoljci

Medgeneracijsko sodelovanje je močan povezovalni element, ki je pomemben za razvoj in napredek družbe kot celote. Demografski trendi nakazujejo, da sodelovanje in sožitje različnih generacij v prihodnosti še bolj pomembno, pri tem pa pomembno vlogo nosijo prav prostovoljci, ki s svojim nesebičnim delovanjem pogosto pritegnejo tudi druge, da pomagajo in s tem aktivno prispevajo k dobrobiti skupnosti, znotraj katere živijo.

Občina Sevnica

sevnica

Pridružite se nam