Skip to main content
V Posavju 33° C Ponedeljek, 27. junij 2022
26.10.2020
17:46
Ljubiteljska kultura na preizkušnji
Foto: arhiv ePosavje
Epidemija je znova prizadela tudi ljubiteljsko kulturo. Da bi bile posledice čim manj opazne in boleče, se ta znova seli iz analogne v virtualno resničnost.

Ljubiteljska kultura v času epidemije na preizkušnji

KRŠKO Že spomladi, ko smo se prvič soočili z epidemijo novega koronavirusa, se je pokazalo, kako pomembno in prisotno je kulturno-umetniško ustvarjanje in udejstvovanje v vsakodnevnem življenju ljudi. A so se zdaj zaradi novih ukrepov, tako kot v prvi polovici leta, marsikateri zastavljeni programi in aktivnosti kulturnih društev prekinili.

"Vsi skupaj bomo morali malo potrpeti in počakati na boljše čase"

Nekatere dejavnosti se selijo na splet

"Nekatera društva, ki imajo to možnost, že začrtane programe in dejavnosti izvajajo prek spleta," pravi vodja krške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tinka Vukič. Upali so, da bodo lahko v jesenskem času vse, kar so zamudili spomladi, nadoknadili, vendar temu ni tako, dodaja. "Vsi skupaj bomo morali malo potrpeti in počakati na boljše čase."

Velika preizkušnja za ljubiteljsko kulturo in društvene dejavnosti

Je pa to vsekakor velika preizkušnja za ljubiteljsko kulturo in društvene dejavnosti, da bodo kljub razmeram obstala, da bo jedro združevanja kljubovalo danim razmeram in da se bo po zaključku epidemije kulturna produkcija zopet zagnala s polno močjo.

V krški občini je registriranih okoli 60 kulturnih društev

"Najbolj na udaru folklorna, zborovska in gledališka dejavnost"

V občini Krško je registriranih okoli 60 kulturnih društev, od tega je nekaj manj kot 30 aktivno delujočih. "Pokrivamo vsa področja ljubiteljske kulturne dejavnosti. V teh kriznih časih se je pa pokazalo, da so bili likovniki zelo aktivni in so v celoti uspeli izpeljati program. Najbolj so bili na udaru folklorna, zborovska in gledališka dejavnost, inštrumentalna glasba in ples, ki v teh razmerah tudi čez poletje niso mogli zagnati produkcije, saj za to ni bilo priložnosti." 

Odprli razstavo Mateje Gačnik

Krška izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti je v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Liber sicer virtualno odprla fotografsko razstavo mlade ustvarjalke Mateje Gačnik z naslovom Sine voce, sola memoria, ki je na ogled v krški Dvorani v parku. Več o odprtju razstave na naših straneh v prihodnjih dneh.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
koronavirus
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja