Skip to main content
Torek, 26. september 2023
16.10.2020
10:19
COVID-19, Krško
Foto: arhiv ePosavje
Od polnoči bodo po Sloveniji omejili na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano.

UPORABA MASK NA PROSTEM V "RDEČIH REGIJAH"

Obvezna uporaba mask ali druge zaščite nosnega predela

Znanih je več informacij o uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza. V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev, bo uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih.

Za koga za ukrep ne bo veljal?

To ne bo veljalo za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, kot tudi ne za vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok - pomočnike do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci.

Pri individualni športni aktivnosti z vsaj 3 metri razdalje

Ne bo potrebna v avtomobilih, če ste sami ali s člani istega gospodinjstva

V četrti točki popravljenega odloka ta obvezen ukrep ne bo veljal za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, pa tudi za osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, ne velja pa tudi za prevoze z osebnimi vozili, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

SPLOŠNI UKREPI

Tokratno zapiranje na statistične regije

Izjeme so

KRŠKO Kot so dopoldne povedali v Ljubljani, bo prebivalcem iz rdečih regij prepovedan prehod v druge regije. Med izjemami so prihod in odhod na delo, izvajanje kmetijske dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana ter dostop do lekarn, zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Posavje je v rdečem

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji, poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo. In še, tisti, ki imajo do danes že rezerviran dopust, bodo tudi lahko prehajali rdeče regije. Ob tem bo, tako notranji minister Aleš Hojs, dovoljeno tudi prehajanje regije za urejanje in obisk grobov, prehode pa bo nadzorovala policija.

Barvo regije bodo preverjali na tedenski ravni

V kateri barvi bo posamezna statistična regija bodo preverjali enkrat tedensko glede na uradne podatke o številu okuženih po regijah, ki jih zbirajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

ŠPORT

Nove omejitev ne bodo vplivale na opravljanje športne dejavnosti za registrirane športnike

Nove omejitve, ki jih je sprejela vlada ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v državi, ne bodo vplivale na opravljanje športne dejavnosti v Sloveniji za registrirane športnike, je na današnji novinarski konferenci potrdila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Ob upoštevanju smernic za tekmovalce ostaja kot do zdaj

Za tekmovalce vse ostaja tako kot do zdaj ob upoštevanju smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je pojasnila ministrica. Kriterij za ločevanje športnih dejavnosti, ki spadajo pod nove omejitve, je registriranost udeležencev.

Rekreativni šport pod novimi omejitvami

V rdečh regija je začasno ustavljena organizirana skupinska vadba in športi

Po javno dostopnih podatkih je v državi okoli 36.000 registriranih športnikov različnih starostnih kategorij, ostali spadajo pod rekreativni šport, ki je podvržen novim omejitvam, med katerimi je v rdečih statističnih regijah začasno ustavljena organizirana rekreativna skupinska vadba in športi.

Krško

GOSPODARSTVO

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Oranžne regije

Gostinski obrati bodo lahko delovali, delo salonov in športnih objektov omejeno na 20 kvadratnih metrov na stranko

Kot pravijo v sporočilu, v regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh ne presega 140 na 100.000 prebivalcev, bodo število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih ter v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih omejili na 20 kvadratnih metrov na posamezno strako. "Gostinski obrati lahko v teh regijah delujejo po že ustaljenih pravilih med 6.00 in 22.30," pišejo v odloku.

Rdeče regije

Fitnes centri in športni objekti znova zaprt

V rdečih regijah bo od petka prepovedano ponujanje storitev v fitnes centrih in športnih objektih.

Kavarne, bari in gostilne samo v primeru prenočitvenih kapacitet, pa še to samo za prenočevalce

Opravljanje gostinske dejavnosti v kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah, barih, restavracijah, gostilnah, kmetijah pa je dovoljeno le v nastanitvenih obratih, "vendar le za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obrativ in sicer od 6. do 22.30 ure. V ostalih gostinskih obratih je dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem."

ŠOLSTVO

Če bo po počitnicah epidemiološka slika boljša, bi se lahko v šolah vrnili na model B

"Povečevanje okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah, med dijaki in študenti"

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v četrtek še povedala, da so bili dodatne ukrepe v izobraževanju sprejeli zaradi povečevanja okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah, dijaki in študenti. Po njenih besedah bi pouk, če se bo epidemiološka slika po jesenskih počitnicah izboljšala, lahko za vse znova stekel enako kot do zdaj, je dejala.

(STA, bš, eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja