Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
09.10.2020
13:04
COVID-19: Župnija Krško - Videm ob Savi
Grafika: ePosavje.com
V nadaljevanju novice objavljamo pojasnilo glede okužbe s covid-19 v Župniji Krško - Videm ob Savi, ki ga je v četrtek zvečer objavil župnik Mitja Markovič.

Razen svetih maš so vse dejavnosti znotraj župnije odpovedane

Svete maše z gostujočim duhovnikom po ustaljenem razporedu

KRŠKO V Župniji Krško - Videm ob Savi so v torek potrdili okužbo s SARS-CoV-2. V tem tednu so tako samoiniciativno odpovedali vse dejavnosti znotraj župnije, razen svetih maš, ki z gostujočim duhovnikom ostajajo po ustaljenem razporedu. V nadaljevanju novice v izvirniku objavljamo pojasnilo, ki so ga v četrtek zvečer objavili na Facebook strani Župnije Krško - Videm ob Savi.

Pojasnilo glede okužbe s covid-19 v Župniji Krško - Videm ob Savi

Dragi župljani, sodelavci, starši.

Sporočam vam, da je ena od naših ožjih župnijskih sodelavk, katehistinja osnovnošolskih veroučencev, v tem tednu zbolela, test na okužbo s korona virusom pa je bil pozitiven.

Katehistinja je nemudoma – ko je bila v torek pozno zvečer obveščena o pozitivnem izidu – o tem obvestila starše veroučencev ene skupine 3. in ene skupine 7. razreda, ki jih poučuje in so bili v ponedeljek pri njej pri verouku. O prisotnem virusu smo obvestili tudi Osnovno šolo. Hkrati pa je katehistinja v pogovoru z NIJZ in po njihovih navodilih natančno opisala tudi druge stike, v katerih je bila v zadnjih dneh, pred potrjeno okužbo.

Kar se tiče naših župnijskih dejavnosti, so prišli pod drobnogled župnijski dogodki, na katerih je bila katehistinja pred odkritjem okužbe. Le prisotna je bila na sobotnem praznovanju svete birme. Sodelovala pa je v nedeljo pri sveti maši, pri kateri so sodelovali veroučenci. V ponedeljek je izvajala redno veroučno katehezo za skupino 3. in 7. razreda.

NIJZ je po temeljitem pogovoru in razjasnitvi okoliščin opredelil stike pri verouku za tiste vrste, za katere se odredi karantena. Enako so prepoznali tri stike birmancev, ki jim je po končani birmanski slovesnosti katehistinja osebno čestitala. Tudi omenjenim trem devetošolcem je bila s strani NIJZ odrejena karantena.

V tem tednu smo samoiniciativno odpovedali vse dejavnosti znotraj župnije, razen svetih maš, ki z gostujočim duhovnikom ostajajo po ustaljenem razporedu.

Ob tem bi želel pojasniti, da podobno kot v šoli, tudi pri verouku sledimo smernicam za varno izvajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti. Ob prihodu so v uporabi razkužila za roke, po veroučnih srečanjih razkužujemo in zračimo prostore. Ko je potrebno, katehet uporablja masko, ob tem pa se kljub vsemu trudimo, za čim bolj tekoč, vsebinsko zanimiv in dinamičen verouk.

Tudi dogodek svete birme smo s starši birmancev zelo skrbno pripravili. Bila je na odprtem - na travniku. Pod streho odprtega šotora so bile le ožje družine birmancev, člani posamezne družine so sedeli skupaj. Med posameznimi družinami smo poskrbeli za razmik. Ostali povabljeni sorodniki, so sedeli zunaj odprtega šotora na stolih, ki so bili postavljeni v ustreznem razmiku. Tam je sedela tudi katehistinja.

Isto prizorišče – odprt šotor – je bilo tudi pri nedeljski sveti maši.

Tako kot se trudimo na vseh področjih, se trudimo tudi pri oblikovanju župnijskih dejavnosti in bogoslužnega življenja. Življenja ne moremo zaustaviti, ob tem pa po najboljših močeh skrbimo za preprečevanje širjenja okužbe, ki je žal v razmahu v Sloveniji in drugod.

Omenjena katehistinja v tem času uspešno preboleva bolezen z milejšim potekom.

Sam sem trenutno povsem zdrav in delam »od doma«. Zaradi stikov s katehistinjo je bila namreč karantena odrejena tudi meni.

V imenu sodelavcev, katehistinje in svojem imenu se vam zahvaljujem za vse dobre in pomirjujoče misli, ki nam jih v teh dneh pošiljate. Težko nam je, ker je prišlo do okužbe, čeprav se zavedamo, da je nikjer ni mogoče 100 % preprečiti in se pred njo povsem zavarovati. Skrb delim s starši vseh otrok, ki so v karanteni in z vsemi, ki ste zaskrbljeni.

O nadaljevanju verouka in drugih dejavnosti se bomo odločali glede na aktualne okoliščine. O tem vas bomo pravočasno obveščali.

Molimo drug za drugega. Pričujočo izkušnjo sprejmimo kot priložnost, ali pa kot križ, ki naj v luči naše vere najde tudi svoj smisel in odrešenjsko vrednost.

Mitja Markovič, župnik.

(bš)

krško
koronavirus

Pridružite se nam