Skip to main content
Petek, 1. december 2023
16.11.2020
11:33
Trubarjev dom na Loki pri Zidanem Mostu
Foto: arhiv ePosavje
Poročali smo, da so v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu v občini Sevnica potrdili več primerov okužbe s SARS-CoV-2 virusom. Znani so že rezultati nedeljskih odvzemom brisov.


PONEDELJEK, 16. NOVEMBER 2020

(11:33) Vesele novice z Loke pri Zidanem Mostu

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu v novembru, kljub nekaj čez 100 izvedenim testiranjem, med stanovalci niso zabeležili nobene nove okužbe s covid-19.


SREDA, 5. NOVEMBER 2020

(14:22) V domu v Loki beležijo znake umirjanja, 69 brisov negativnih

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu, ki ga je virus SARS-CoV-2 najbolj prizadel v Posavju, pravijo, da beležijo znake umirjanja situacije, a virus je še vedno prisoten. > VEČ


ČETRTEK, 29. OKTOBER 2020

(14:53) Okužbe v Loki so se hitro širile tudi zaradi prezračevalnega sistema?

(10:28) Do konca tedna pričakujejo, da bo do 40 stanovalcev bolezen premagalo

Stanje v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu je po besedah direktorja Roberta Potočnika še vedno zelo resno, a se kažejo tudi znaki umirjanja in izboljševanja razmer. > VEČ


SREDA, 21. OKTOBER 2020

(18:17) Loka pri Zidanem Mostu: Okuženih 93 stanovalcev in 31 zaposlenih

Žal tudi nekaj primerov smrti med stanovalci

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu se število potrjeno okuženih "ni bistveno spremenilo", podatek iz srede, 21. oktobra, je 93 stanovalcev in 31 zaposlenih. Žal tudi primeri smrti. > PREBERI VEČ


TOREK, 20. OKTOBER 2020

(18:10) Narašča število okuženih

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu narašča število okuženih, v torek smo se pogovarjali z direktorjem doma in pravi, da je v domu že 126 okuženih stanovalcev in zaposlenih. > PREBERI VEČ

NEDELJA, 18. OKTOBER 2020

(18:25) "Izbruh se še vedno ni umiril"

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu so potrdili še 48 okužb med stanovalci. Kot pravijo, se izbruh še vedno ni umiril. > PREBERI VEČ

PETEK, 14. OKTOBER 2020

(15:57) Nove potrjene okužbe v Loki pri Zidanem Mostu

66 okuženih: 46 stanovalcev, 20 zaposlenih

Kot so sporočili iz Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, so v četrtek zvečer prejeli težko pričakovane rezultate obsežnejšega testiranja stanovalcev, ki so ga izvedli v sredo. Testiranje je pokazalo okužbo pri enajstih stanovalcih, rezultati testiranja pa so bili pri 23 stanovalcih in 4 zaposlenih negativni.

V petek so prejeli še rezultate testiranja zaposlenih

"Danes smo prejemali še rezultate testiranja 26 zaposlenih, ki smo ga izvedli včeraj, in sicer je od teh 5 zaposlenih pozitivnih in 21 negativnih. Skupno število okuženih stanovalcev je s tem naraslo na 46, okuženih zaposlenih pa znaša 20. Dve okuženi stanovalki sta včeraj žal umrli, kot vzrok smrti pa ni bil ugotovljen Covid-19," dodaja direktor Robert Potočnik.

Trubarjev dom na Loki pri Zidanem Mostu

Štirje stanovalci so v bolnišnici, posamezni imajo težjo obliko

Pri nekaterih stanovalcih se pojavljajo simptomi v pretežno blažji obliki

Pri nekaterih stanovalcih se pojavljajo simptomi Covid-19, vendar pretežno v blažji obliki, posamezni stanovalci imajo težjo obliko, štirje stanovalci pa so zaradi Covid-19 v bolnišnici. Večina stanovalcev je še vedno brez simptomov okužbe. "Ker je položaj zelo težak tako za stanovalce kot svojce in obenem frustrirajoč za nas zaposlene, je pomembno zavedanje, da se še vedno nahajamo znotraj časovnega obdobja, v katerem se pravzaprav soočamo še s posledicami delovanja virusa v času pred pojavom simptomov pri prvem primeru in pred aktivacijo kriznega načrta v domu z ločitvijo okuženih stanovalcev od neokuženih," pravi direktor.

Zahteven bo še ves naslednji teden

Učinki umika okuženih v rdečo cono se bodo, po direktorjevih besedah, v upočasnitvi širjenja okužbe pokazali šele v prihodnjih dneh. "Uspelo nam je akcijski načrt ob izjemnih naporih zaposlenih izvesti zelo hitro in učinkovito, kar sta nam ob svetovalnem pregledu ureditve con v domu in organizacije dela priznali tudi koordinatorici zdravstvene nege in oskrbe regijskega tima za spopadanje z okužbo," dodaja. Ob tem izpostavlja, da bo zahteven še ves naslednji teden, nato pa pričakujejo popuščanje stistke.

"Nismo več na višku svojih moči, a smo še vedno na nogah"

"Ker smo zaradi asimptomatskih primerov okužbe s testiranjem in z ukrepi na podlagi prejetih rezultatov ves čas en korak za virusom, se bo nekaj pozitivnih primerov sicer pojavilo tudi še po tem obdobju, vendar smo prepričani, da bo takrat najhuje že za nami. Zaposleni, tako psihično kot fizično, nismo več na višku svojih moči, a smo še vedno na nogah, večina po 13 ur dnevno. Pokonci pa nas drži zaupanje in podpora svojcev, strokovna pomoč pristojnih institucij in lastna odločenost, da damo za svoje stanovalce od sebe vse, kar zmoremo in znamo," je še sporočil direktor Robert Potočnik.


SREDA, 14. OKTOBER 2020

(08:20) V torek potrdili okužbo še pri treh zaposlenih

Teste pri sedmih stanovalcih so ponovili

V Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu so testirali še 25 zaposlenih in pri treh so brisi potrdili okužbo s SARS-CoV-2 viruom, rezultati pri ostalih 22 zaposlenih pa so bili negativni. Kot pravijo v domu, v ponedeljek stanovalcev niso testirali, v torek pa so teste pri sedmih stanovalcih, ki so bili v stiku z okuženimi in je bil njihov prvi bris negativen, testiranje ponovili. "Obenem smo bris vzeli štirim zaposlenim, ki še niso bili testirani, in eni zaposleni, pri kateri je bilo treba bris ponoviti. Rezultati bodo znani v sredo," so dodali v sporočilu.

Pri treh stanovalcih v rdeči coni so se razvili znake okužbe

"V ponedeljek zvečer je ena stanovalka z okužbo s Covid-19 umrla, vendar je smrt nastopila zaradi drugih zdravstvenih zapletov, simptomi Covida-19 pa se pri njej niso razvili. Pri treh stanovalcih v naši rdeči coni so se razvili znaki okužbe in eden od njih je bil danes hospitaliziran, pri dveh pa so simptomi blagi in pod nadzorom," pravi direktor Potočnik.

Skupaj okuženih 34 stanovalcev in 13 zaposlenih

V torek je bilo tako skupno število okuženih stanovalcev 34, pri zaposlenih pa skupaj s praktikanti in študenti 13. "Osebje za stanovalce skrbi po svojih najboljših močeh, zato so deležni vseh storitev, ki jih potrebujejo. Za to se bomo trudili tudi v prihodnje, vse do dne, ko bomo virus izkoreninili iz naše sredine in se bo naše življenje povrnilo v normalne tirnice," še dodajajo.


TOREK, 13. OKTOBER 2020

(10:33) Pogovarjali smo se z direktorjem Trubarjevega doma upokojencev

Novo žarišče okužbe z novim koronavirusom je Trubarjev dom upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu. Okuženih je 35 stanovalcev in devet zaposlenih. Vzpostavili so tako imenovano rdečo cono, kamor so nastanjeni okuženi stanovalci, ki v veliki večini ne kažejo nikakršnih simptomov bolezni, nam je povedal direktor doma Robert Potočnik.


PONEDELJEK, 12. OKTOBER 2020

(17:54) Na Loki potrdili še 4 primere, 75 vzorcev negativnih

Potrdili pri treh stanovalcih in zaposlenem

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so potrdili še štiri nove primere okužbe s SARS-CoV-2 virusom, od tega pri treh stanovalcih in enem zaposlenem. Vzpodbudna novica, ki jo je popoldne sporočil direktor Potočnik, je ta, da so bili rezultati vzetih brisov pri 68 stanovalcih in 7 zaposlenih negativnih.

Dobra novica: 75 v nedeljo vzetih brisov negativnih

"Iz tega sklepamo, da uspešno vzpostavljamo nadzor nad širjenjem okužbe v domu, najpomembnejši dejavnik pri tem pa je že izvedena ločitev okuženih stanovalcev od preostalih. Vsi stanovalci se počutijo dobro in še vedno ne kažejo simptomov okužbe," je še dodal direktor.

(08:40) 28 stanovalcev in 5 zaposlenih

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so v nedeljo prejeli rezultate testiranja stanovalcev in zaposlenih. Kot pravi direktor Potočnik, rezultat žal niso spodbudni, saj so potrdili okužbo s Covid-19 pri 28 stanovalcih in 5 zaposlenih, testiranje okužbe pri 110 stanovalcih in 44 zaposlenih ni potrdilo.

"V našo sredino je virus udaril bliskovito in z vso silo"

Kakor nadaljuje direktor, "je virus v našo sredino udaril bliskovito in z vso silo. To predstavlja tudi za nas zaposlene šok, zlasti zaradi dejstva, da smo vse ukrepe, predpisane s strani pristojnih institucij, ves čas dosledno izvajali, oziroma smo poleg njih uvedli celo nekatere dodatne ukrepe. Po drugi strani so te številke odraz zelo široko zastavljenega testiranja, saj je bilo v petek in soboto odvzetih kar 187 brisov, in sicer 138 pri stanovalcih in 49 pri zaposlenih."

V nedeljo odvzeli še 79 brisov

Namen tega, tako direktor, je v čim krajšem času priti do ključnih informacij o okuženosti, potrebnih za učinkovito ločitev okuženih stanovalcev in zaposlenih od neokuženih, s ciljem zamejiti širjenje okužbe v naslednjih dneh in tednih. V nedeljo so vzeli bris še vsem preostalim 71 stanovalcem, ki se trenutno nahajajo v domu, in 8 zaposlenim.

Sporočilo v izvirniku (vir: Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu):

Rezultati testiranja stanovalcev in zaposlenih, ki smo jih prejeli včeraj zvečer in danes, žal niso spodbudni, saj so potrdili okužbo s Covid-19 pri 28 stanovalcih in 5 zaposlenih. Testiranje okužbe pri 110 stanovalcih in 44 zaposlenih ni potrdilo.

Podatki kažejo, da je virus v našo sredino udaril bliskovito in z vso silo. To predstavlja tudi za nas zaposlene šok, zlasti zaradi dejstva, da smo vse ukrepe, predpisane s strani pristojnih institucij, ves čas dosledno izvajali oziroma smo poleg njih uvedli celo nekatere dodatne ukrepe.

Po drugi strani so te številke odraz zelo široko zastavljenega testiranja, saj je bilo v petek in soboto odvzetih kar 187 brisov, in sicer 138 pri stanovalcih in 49 pri zaposlenih. Namen tega je v čim krajšem času priti do ključnih informacij o okuženosti, potrebnih za učinkovito ločitev okuženih stanovalcev in zaposlenih od neokuženih, s ciljem zamejiti širjenje okužbe v naslednjih dneh in tednih. Danes smo vzeli bris še vsem preostalim 71 stanovalcem, ki se trenutno nahajajo v domu, in 8 zaposlenim.

Okuženi stanovalci so še vedno brez vsakršnih simptomov in se v tem trenutku počutijo dobro. Upamo, da bodo okužbo preboleli s čim blažjo klinično sliko in naše upe polagamo na morebitne učinke vitamina D, ki ga tisti stanovalci, ki ne morejo sami na prosto, neprekinjeno prejemajo že od aprila, s čimer skušamo krepiti njihov imunski sistem.

Zahrbtna narava virusa pomeni, da naši ukrepi, h katerim smo pristopili v četrtek - takoj po prejemu podatka o prvi potrjeni okužbi, še ne dajejo rezultatov in se trenutno soočamo še s posledicami delovanja virusa v času pred pojavom simptomov pri prvem primeru. Na učinke naših ukrepov, ki so stopili v veljavo ob prvi potrjeni okužbi, računamo nekje koncem tedna, ki je pred nami.

Prostori in kadrovska zasedba za rdečo cono so pripravljeni in vanjo smo danes namestili okužene stanovalce. Ti prostori zadoščajo zgolj za nastanitev 20 stanovalcev, zato smo morali v rdečo cono spremeniti še eno nadstropje iste stavbe. Hkrati Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano danes izvaja razkuževanje prostorov doma, medtem ko so zunanje površine že razkužili pripadniki Civilne zaščite občine Sevnica. V prihodnje bomo s testiranjem nadaljevali po predpisanem programu in rezultate po prejemu tudi sporočali. Ne upamo si pričakovati, da ne bo potrjena nobena nova okužba, prepričani pa smo, da bodo številke in tudi delež potrjenih okužb v prihodnje nižje. Pred vsemi nami, tako stanovalci in zaposlenimi, kot svojci, je težko in zahtevno obdobje. Žarek upanja, da iz nastale situacije izidemo s čim blažjimi posledicami, pa predstavljajo zaposleni, ki so v teh težkih trenutkih pokazali izjemno zrelost, predvsem pa brezpogojno pripadnost našim stanovalcem. Prostovoljno prevzemajo tudi obveznosti preko tega, kar bi lahko dom kot delodajalec od njih zahteval.

Žal pa ob kadrovskem izpadu zaradi okužb, karanten in drugih zdravstvenih razlogov že v tem trenutku shajamo le ob skrajnih naporih, ob morebitnih dodatnih okužbah med zaposlenimi pa kljub maksimalnemu angažmaju brez pomoči od zunaj ne bomo zmogli.

Enako pa velja tudi za podporo svojcev in drugih dragih oseb naših stanovalcev, saj bi imeli brez nje bistveno slabše možnosti za uspeh v naših prizadevanjih. Zato bi se tudi tokrat želeli iz srca zahvaliti za vse dobro, kar nam ljudje sporočate na različne načine. Zelo veliko pomeni! Tako stanovalcem, kot zaposlenim.

Predvsem moramo namreč ohraniti zaupanje v to, da bomo virus na koncu premagali, saj je medčloveška solidarnost močnejša od njega.

Mag. Robert Potočnik, direktor
Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu

11. oktober 2020


PETEK, 9. OKTOBER 2020

(21:35) V Loki pri Zidanem Mostu še pet potrjenih okužb

Dve zaposleni, dijakinja in dva stanovalca

Po v četrtek potrjeni okužbi s SARS-CoV-2 v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu v petek žal nič boljše novice. Kot so sporočili iz doma, so rezultati četrtkovega testiranja stanovalcev in zaposlenih, ki so jih prejeli v petek, potrdili okužbo s SARS-CoV-2 pri dveh zaposlenih in eni dijakinji, ki je v domu na praksi ter pri dveh stanovalcih. Kakor v nadaljevanju pravi direktor doma, "testiranje pri devetih zaposlenih okužbe ni potrdilo."

V domu pripravljajo prostore in kadrovsko zasedbo za rdečo cono

Stanovalec, pri katerem je bila okužba potrjena v četrtek, je bil začasno premeščen v Covid negovalni oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, "danes pa bosta tja premeščena tudi druga dva okužena stanovalca. V domu v tem času intenzivno pripravljamo prostore in kadrovsko zasedbo za rdečo cono, kamor bomo nastanili okužene stanovalce, ki ne bodo potrebovali bolnišničnega zdravljenja."

"Stanovalci se držijo zelo dobro"

V petek in soboto bodo v domu nadaljevali s široko zastavljenim testiranjem, v katerega bodo zaobjeli večje število stanovalcev in zaposlenih. "Stanovalci se držijo zelo dobro, mi pa jim skušamo poleg vseh storitev nuditi tudi čustveno in moralno oporo," je še dodal direktor Robert Potočnik.


ČETRTEK, 8. OKTOBER 2020

V Loki pri Zidanem Mostu potrdili okužbo pri enem od stanovalcev

V domu že uvajajo vse potrebne ukrepe

LOKA PRI ZIDANEM MOSTU V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so v četrtek dobili rezultate testiranja, ki so potrdili okužbo z virusom SARS-CoV-2 pri enem od stanovalcev. "Nemudoma smo se povezali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter regijskim timom za preprečevanje in obvladovanje okužb in v skladu s strokovnimi navodili uvajamo vse potrebne ukrepe," je ob tem sporočili direktor doma Robert Potočnik.

Dom zaprt za obiske, stiki ob ograji in prinašanje živil niso dovoljeni

Trubarjev dom upokojencev je do preklica zaprt za vse obiske, prepovedali so tudi izhode stanovalcev, prav tako pa niso dovoljeni stiki ob ograji in prinašanje živil, raznih dobrin ter predmetov stanovalcem doma.

"Dobro pripravljeni in usposobljeni za ravnanje v takšni situaciji"

"Zaposleni bomo naredili vse, kar je v naših močeh"

Zaposleni so po besedah direktorja dobro pripravljeni in usposobljeni za ravnanje v takšni situaciji, "predvsem pa smo odločeni širjenje okužbe zmanjšati na najmanjšo možno mero. Življenje naših stanovalcev bo nekaj časa prilagojeno novonastali situaciji, vendar pa bomo zaposleni naredili vse, kar je v naših močeh, da bodo ukrepe čim manj občutili in zagotavljamo, da bo zanje ves čas dobro poskrbljeno."

DUO Impoljca

Dodatni ukrepi na Impoljci tudi v naslednjih dneh

"Prosimo vas za razumevanje"

Z Impoljce so medtem sporočilu, da so zaradi trenutnih razmer in na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje "zaskrbljeni in moramo žal z dodatnimi zaščitnimi ukrepi nadaljevati tudi v prihodnjih dneh. Zavedamo se, da je skrb za zdravje v teh negotovih razmerah ključnega pomena, zato vas prosimo za razumevanje."

Obiski in izhodi stanovalcev do nadaljnjega še vedno ukinjeni

V mesecu septembru so zaradi pojava okužbe v posebni enoti Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca dom zaprli za obiske in izhode. "Obveščamo vas, da so obiski in izhodi stanovalcev in stanovalk v domače okolje in nakupe še vedno ukinjeni, do nadaljnjega. Upamo, da bomo ukrep lahko v čim krajšem času preklicali. Prosimo vas, da kontaktirate z nami in se povežete tudi preko video povezave," še dodajajo.

(bš)

sevnica
koronavirus

Pridružite se nam