Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
05.11.2021
23:28
COVID-19 v Splošni bolnišnici Brežice
Foto: arhiv ePosavje
Epidemiološka slika v Sloveniji ni dobra, iz bolnišnic prihajajo opozorila o polnih oddelkih, v petek popoldne pa so na Brdu pri Kranju na posebni seji zasedali člani Vlade Republike Slovenije.

* IZ MINUTE V MINUTO:

(23:16) "Naslednji tedni bodo prelomni"

Zaradi širjenja virusa bo zdravstvo na veliki preizkušnji, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot dodaja, "bodo naslednji tedni prelomni. Vsi danes sprejeti ukrepi zgolj blažijo pritisk na bolnišnice, ki je danes tako izrazit."

Ključni poudarki:

  • Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in enim od dokazilom
  • Spremenjena starostna meja za izjema za pogoje PCT: starost mlajšim od 15 let zmanjšana na osebe, mlajše od 12 let. Med izjemami tudi vsi, ki prihajajo na cepljenje ali testiranje
  • Predpis, ki ga morajo izpolnjevati trgovine z osnovnimi življenskimi izdelki: Površina v trgovinah, na katerih je dopustno število dopustnih ljudi - na vsakega obiskovalca trgovine mora biti zagotovljenih 10 kvadratnih metrov. Na vhodu v trgovine, kjer ni zahtevan PCT pogoj, se zapiše največje število dopustnih uporabnikov. 
  • Šole: "Skupaj smo ugotovili, da s 15. novembrom učenci in dijaki pričnejo s samotestiranjem v šolah trikrat tedensko," je povedal minister Poklukar.
  • Kot zaščitna maska se uporablja kirurška maska ali FFP2 maska. "Maske iz blaga niso primerne za uporabo na predpisanih mestih."
  • Izvajanje gostinske dejavnosti je dovoljeno le, ko se to izvaja prisotnim v sedečem režimu med 5. in 22. uro.
  • Diskoteke in podobne dejavnosti zaprte.
  • Omejevanje zbiranja ljudi: Zbiranje je dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva
  • Začasno so prepovedane vse javne prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti
  • Kulturne dejavnosti in športne prireditve: Javne kulturne prireditve niso dovoljenje na odprtih javnih površinah, dovoljene so v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči in ob uporabi zaščitnih mask. Med končnimi uporabniki mora biti eno sedišče prosto. "Javne športne prireditve so dovoljene le v primeru, da se izvedejo na prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto," je povedal Poklukar.

(23:05) Novinarska konferenca (vir: STA):

(22:55) Štirje sklepi

Na seji so sprejeli štiri ukrepe. Prvi je strožji režim upoštevanja PCT pri vseh dejavnostih, drugi določena najvišja cena za hitre teste (7 evrov za hitre antigenske teste in 2 evra za samotestiranje), tretja je delo od doma, ker je mogoče in četrta višje plače za medicinske sestre.

(22:37) Novinarska konferenca z Brda pri Kranju

Novinarsko konferenco z Brda pri Kranju so napovedovali za 19. uro, sprva je bila predvidena na drugem programu Televizije Slovenija, termin so vseskozi odmikali in po 22. uri zavrteli film, ki bi moral biti na sporedu nekaj po 20. uri. Nekaj po 22.30 uri so tvit z vladnega računa, v katerem so napovedali sodelovanju vseh najvišjih predstavnikov upravljalcev epidemije, brez pojasnila izbrisali. 

(20:46) V Krškem cepljenje tudi v soboto

V Zdravstvenem domu Krško cepljenje proti COVID-19 pripravljajo tudi v soboto, 5. novembra, med 8. in 12. uro v pritličju doma, na glavnem vhodu. V ponedeljek, 8. novembra, bo cepljenje med 12. in 17. uro.

(20:30) Kakšno je stanje v Posavju?

V četrtek smo v Posavju še tretji dan zapored potrdili skoraj 150 novih primerov. V torek, prvi delovni dan po praznikih, so potrdili 149 primerov, v sredo 150, v četrtek pa 148. Včeraj so največ novih primerov (55) potrdili v občini Brežice, 45 v občini Krško, 35 v občini Sevnica, 9 v občini Radeče, 3 v Kostanjevici na Krki in enega v Bistrici ob Sotli.

(20:28) V štirih dneh 476 potrjenih primerov

V Posavju so tako še drugič v novembru ter tretjič v tednu v dni primere potrdili v vseh šestih občinah. Kot tudi, da smo v štirih dneh in kljub prazničnem ponedeljku potrdili več primerov kot v petih dneh počitniškega tedna. V štirih dneh tega tedna so potrdili 476 primerov, v petih dneh prejšnega tedna 454.

(20:25) Čakamo na prenos novinarske konference

Na Brdu pri Kranju bodo predsednik vlade, oba podpredsednika vlade in minister za zdravje sporočili najnovejše ukrepe v povezavi z obvladovanjem epidemije COVID-19. Epidemija sicer uradno ni razglašena, virus pa še je vedno tu in z njim v zadnjih dneh žal tudi najvišje število potrjenih primerov v dobrem letu in pol "kovida".

* Zapis dopolnjujemo *

(bš, eP)

koronavirus
covid19
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja