Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
15.10.2020
22:55
COVID-19, 15. oktober 2020
Grafika: ePosavje.com
V sredo so v Sloveniji potrdili 745 novih primerov okužbe s SARS-CoV-2 virusom, v Posavju so v petih občinah potrdili 30 novih primerov, od tega 14 v sevniški in 13 v krški občini. Iz minute v minuto:

ČETRTEK, 15. OKTOBER

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE DNEVA:

 • Slovenija: V sredo so ob 5287 testiranjih potrdili 745 novih primerov (14,09% delež pozitivnih)
 • Posavje: 30 novih primerov (14 v Sevnici, 13 v Krškem), potrjeno aktivnih je 164 primerov
 • Tudi po zaslugi lokalnega izbruha v Loki pri Zidanem Mostu in tam okuženih stanovalcev smo Posavci padli v "rdečo" regijo. Ali je to pravično ali nepravično, presodite sami.
 • V zaenkrat sedmih slovenskih "rdečih" regijah prepoved zbiranja, zaprtje lokalov, gostiln, fitnes centrov, cerkva
 • Uporaba mask tudi na prostem, a z nekaterimi omejitvami.
 • Pouk po osnovnih in srednjih šolah od ponedeljka precej drugačen.

(22:45) V Domu upokojencev Brežice potrjenih 19 okuženih

14 okuženih stanovalcev in 5 zaposlenih

Iz Doma upokojencev Brežice so sporočili, da so rezultati včerajšnjega testiranja stanovalcev in zaposlenih, ki so bili v tveganem stiku z okuženo osebo, pokazali, da imamo trenutno 14 stanovalcev in 5 zaposlenih, ki so okuženi z novim corona virusom. > PREBERI VEČ

UPORABA MASK NA PROSTEM V "RDEČIH REGIJAH"

Obvezna uporaba mask ali druge zaščite nosnega predela

Znanih je več informacij o uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza. V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev, bo uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih.

Za koga za ukrep ne bo veljal?

To ne bo veljalo za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, kot tudi ne za vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok - pomočnike do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci.

Pri individualni športni aktivnosti z vsaj 3 metri razdalje

Ne bo potrebna v avtomobilih, če ste sami ali s člani istega gospodinjstva

V četrti točki popravljenega odloka ta obvezen ukrep ne bo veljal za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, pa tudi za osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, ne velja pa tudi za prevoze z osebnimi vozili, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Podrobnejši ukrepi > PREBERI VEČ

(15:11) To so statistične regije, za katere bodo veljali strožji ukrepi

Strožji ukrepi bodo po podatkih s četrtka, 15. oktobra, veljali v sedmih slovenskih statističnih regijah, v regijah Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija.

Slovenske regije na rdečem seznamu (15. oktober 2020):

 • Osrednjeslovenska statistična regija
 • Gorenjska
 • Koroška
 • Zasavska
 • Posavska
 • Savinjska
 • Jugovzhodna Slovenija

(14:38) VSE O UKREPIH: Omejitev in prepoved zbiranja ljudi

Od polnoči bodo po Sloveniji omejili na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Na povezavi COVID-19: Ukrepi, ki bodo veljali v oranžnih in rdečih regijah objavljamo vse ukrepe s področja gospodarstva, šolstva in športa, ki bodo stopili v veljavo v naslednjih dneh  > PREBERI VEČ

(13:49) OŠ Ane Gale Sevnica: Pouk poteka po ustaljenem urniku

"Pouk na OŠ Ane Gale Sevnica poteka po ustaljenem urniku, saj najnovejši ukrepi šol s prilagojenim programom ne zajemajo. V primeru sprememb vas bomo obvestili preko šolske spletne strani oziroma preko razrednika. Hkrati vas obveščamo, da v tednu od vključno 26. do vključno 30. oktobra 2020 ni pouka, saj so počitnice. V šolo se vrnemo 2. novembra 2020 po ustaljenem urniku," so sporočili prek šolske spletne strani.

(13:09) SB Brežice: V bolnišnično menzo od ponedeljka med 9.45 in 11. uro

Od ponedeljka, 19. oktobra 2020, dalje bo v Splošni bolnišnici Brežice možen vstop v bolnišnično menzo v času od 9.45 do 11.00 ure, vsak obiskovalec bo lahko v menzo vstopil le z masko.

(11:55) Ukrepe za posamezne regije bodo presojali vsaj enkrat na teden

Ukrepe za posamezne regije bodo na Vladi Republike Slovenije presojali vsaj enkrat na teden, ukrepi se bodo spreminjali glede na 14-dnevno incidenco. Že zdaj pa je jasno, da bodo v rdečih regijah lokali zaprti.

(11:43) Kako bo potekal pouk od 19. do 23. oktobra 2020?

Po okrožnici, ki so jo v sredo zvečer poslali iz Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, bo v tednu pred počitnicami pouk v osnovnih in srednjih šolah potekal spremenjeno. > PREBERI VEČ

Aktivni primeri v Posavju na dan 15. oktober 2020

(12:04) V Posavju 30 novih potrjenih primerov

V sredo so v Posavju potrdili 30 novih primerov, 14 v občini Sevnica, 13 v občini Krško, po enega pa v Kostanjevici na Krki, Brežicah in po osmih dneh brez okužbe tudi v občini Bistrica ob Sotli.

Podatki za sredo, 13. oktober 2020:

 • Krško +13 potrjenih primerov (58 aktivnih primerov)
 • Brežice +1 (17)
 • Sevnica +14 (70)
 • Radeče 0 (9)
 • Kostanjevica na Krki +1 (7)
 • Bistrica ob Sotli +1 (3)

V Posavju imamo 164 aktivnih primerov

Z novimi potrjenimi primeri se je povišalo tudi število aktivno potrjenih primerov, v sredo smo dosegli številko 164, največ (70) jih je v sevniški občini, 58 v krški, 17 v brežiški, 9 v radeški občini, 7 v občini Kostanjevica na Krki in trije v Bistrici ob Sotli.

Kako je v naši okolici?

V Šentjerneju so potrdili 7 novih primerov in imajo 61 aktivnih primerov, v občini Laško je pet novih primerov in 28 aktivnih primerov, 10 potrjenih primerov pa so v sredo potrdili v občin Šentjur, kjer imajo danes 50 aktivnih primerov okužbe s SARS-CoV-2.

(11:24) "Niso problem gostinski in frizerski saloni, problem je drugje"

V četrtkovem dopoldnevu smo se pogovarjali z direktorico Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško Janjo Starc. "Niso problem gostinski in frizerski saloni, problem je drugje," pravi sogovornica. > PREBERI VEČ

(11:20) SLOVENIJA: Potrjenih 745 novih primerov

Pred dobro uro objavljeni neuradni podatki so postali uradni, v Sloveniji so v sredo potrdili 745 novih primerov.

(09:33) Že pri številki 750?

Iz dobro obveščenih virov, na uradno potrditev še čakamo, so prišle sredine številke - 745 novih potrjenih primerov ob 5287 opravljenih testiranjih, kar je 14,09% delež pozitivnih oseb. Kot rečeno, na uradno potrditev številk še čakamo.

(09:17) Tudi v sredo več kot 700 novih primerov

Tudi v sredo so po Sloveniji, po poročanju RTV Slovenija, potrdili več kot 700 novih primerov okužbe s SARS-CoV-2. Več informacij na ePosavje.com v nadaljevanju dneva.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
radeče
kostanjevica na krki

Pridružite se nam