Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
28.10.2020
18:00
Posavje, COVID-19, stanje, 28. oktober 2020
Grafika: ePosavje
Sreda, 28. oktober, v Posavju: Potrdili so 67 novih primerov okužb, kar je doslej največ v enem dnevu. Od tega so 32 primerov potrdili v brežiški občini, primere so potrdili v vseh šestih občinah.

Več informacij iz minute v minuto:

SREDA, 28. OKTOBER 2020

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE DNEVA:

 • SLOVENIJA: V torek 2605 novih primerov ob 7471 testiranjih (34,87% pozitivnih)
 • POSAVJE: Potrjenih 67 novih primerov, 32 v Brežicah, 15 v Krškem
 • Najvišji delež pozitivnih od začetka testiranj
 • V Posavju trije primeri smrti, skupaj 27
 • Za občane Brežic znova vzpostavili telefonsko številko za pomoč
 • V sredo imamo v Posavju potrjenih že 570 aktivnih primerov

(18:28) Po podatkih NIJZ doslej v Posavju 27 smrti

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v torek, 27. oktobra, v Sevnici zabeležili dva primera smrti (skupaj 18), v občini Brežice enega (7). Doslej so v Posavju ob omenjenih 25 primerih zabeležili še enega v občini Radeče in občini Krško, skupaj torej 27.

(18:25) Sevniški gasilci razkuževali v občinski stavbi

Gasilci so bili na delu tudi v sredo, ob 16.53 so namreč na Glavnem trgu v Sevnici gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica razkužili prostore občinske stavbe.

(18:25) Novi prostori COVID-19 ambulante v Sevnici

V Zdravstvenem domu Sevnica so uredili nove prostore akutne / COVID-19 ambulante za odrasle in otroke. > VEČ

(17:35) BREŽICE: Telefonska številka za pomoč starejšim

V Brežicah je znova vzpostavljena številka za pomoč starejšim, prav tako pa je na voljo tudi psihosocialna podpora za občane. > VEČ

(17:09) "Zdravstena kriza, ki jo morda poznamo iz filmov"

V nadaljevanju dneva spremljamo novinarsko konferenco Vlade Republike Slovenije o stanju COVID-19. "Slovenija se je skupaj s številnimi evropskimi državami znašla v močnem valu epidemije COVID-19 in v zdravstveni krizi, ki jo morda poznamo iz filmov. Poznamo jo tudi zadnjih osem mesecev iz Kitajske, Španije, Italije in Združenih držav Amerik s številnimi bolniki, ki potrebujejo intenzivno oskrbo," je povedala vodja strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"Predvidevamo, da bomo imeli v naslednjih dneh v bolnišnicah 1000 bolnikov s COVID-19"

"V tem času si želimo, da bi sprejeti ukrepi države k zmanjšanju težav uspeli in ne glede na težave, sem optimistična. S slovensko discipliniranostjo smo v prvem valu to uspeli rešiti. Krivulja pozitivnih se vzpenja po eksponencialni poti. Kar nas posebej skrpi, niso oboleli ljudje za COVID-19, ampak ljudje, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Presegli smo številko 600 bolnikov v bolnišnicah, zjutraj smo presegli številko 100 v intenzivni enoti," dodaja sogovornica. "Predvidevamo, da bomo imeli v naslednjih dneh 1000 bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo."

"Ocenjujemo, da je pozitivna ena oseba od 33"

"Ocenjujemo, da je pozitivna ena oseba od 33," je še dodala sogovornica. "Ogromno število testov se je zgodilo v zadnjem tednu. Na eni strani se dolgo čaka do tega, da pride do točke za odvzem brisa. V večini Slovenije se čaka na odvzem brisa nekaj dni. To veliko število testov pomeni, da niso dovolj hitro narejena preiskave pri tistih ljudeh, ki bi nujno potrebovali ta rezultat."

(14:40) V Posavju potrjenih 570 aktivnih primerov

Aktivni primeri v Posavju, 28. oktober 2020

 

(14:37) V Posavju v torek 67 novih potrjenih primerov

Znova v vseh šestih občinah

Ob rekordnih 2605 potrjenih primerih v Sloveniji smo tudi v Posavju zabeležili najvišjo številko doslej potrjenih primerov, kar 67. Največ (32) primerov so potrdili v občini Brežice, 15 v občini Krško, 13 v občini Sevnica, štiri v Radečah, dva v Bistrici ob Sotli in enega v Kostanjevici na Krki

Podatki za torek, 27. oktober 2020:

 • Posavje +67 potrjenih primerov (570 aktivnih primerov)
 • Krško +15 (145)
 • Brežice +32 (159)
 • Sevnica +13 (212)
 • Radeče +4 (27)
 • Kostanjevica na Krki +1 (19)
 • Bistrica ob Sotli +2 (67)

V Posavju 570 aktivno potrjenih primerov

V posavskih občinah je bilo tako v sredo, 28 oktobra, potrjenih točno 570 aktivnih primerov. V občini Sevnica jih je 212, v brežiški občini 159, v krški 145, v Radečah 27, v Kostanjevici na Krki 19 in Bistrici ob Sotli 8.

(13:48) V Krškem izposoja knjig tudi po pošti

Iz Valvasorjeve knjižnice Krško si lahko po novem izposodite gradivo tudi tako, da knjige dobite po pošti. Izposojo in pošiljanje knjig po pošti so omejili na pakete do 2 kilogramov, naročile pa lahko le gradivo, ki je na voljo v osrednji knjižnici ali na mladinskem oddelku na CKŽ 47 v Krškem.

(13:12) V domu v Brežicah v ponedeljek še 5 okužb

Po ponedeljkovih testiranjih so v Domu upokojencev Brežice potrdili še pet okužb, v torek so opravili ponovno testiranje skupine zaposlenih - ti so iz preventivnih razlogov ostali v samoizolaciji. > PREBERI VEČ

(10:04) 2605 novih primerov

V torek, 27. oktobra, so ob 7471 testiranjih potrdili 2605 novih primerov, delež pozitivnih je bil 34,87%. Po 23. oktobru so v torek opravili najvišje število testiranj doslej. 

(09:16) V novomeški bolnišnici v torek 50 hospitaliziranih COVID bolnikov

7 jih je na intenzivni negi

V Splošni bolnišnici Novo mesto so imeli v torek hospitaliziranih 50 COVID bolnikov, od tega jih je bilo 7 na intenzivnem oddelku. V bolnišnici se glede na trenutno epidemiološko situacijo in na porast okužb v državi pripravljajo na dodatne kapacitete. Z njimi bodo lahko zagotovili do 80 COVID postelj, poleg pljučne in infekcijske klinike za COVID paciente bodo odprli še staro interno bolnišnico.

Zmanjšujejo tudi nenujne programe

V bolnišnici že zmanjšujejo tudi nenujne programe, sprejemajo samo paciente s stopnjo napotitve pod nujno in zelo hitro. "Vsi ostali pacienti, katerim bo termin odpovedan, bodo o drugem datumu obveščeni v najkrajšem možnem času," so sporočili iz bolnišnice. Opreme, ventilatorjev in prostora imajo ta trenutek dovolj, narašča pa število okuženih med zaposlenimi - tako med zdravniki, kot med medicinskimi sestrami.

"Situacijo kadrovsko zaenkrat še obvladujemo"

"Situacijo ta trenutek kadrovsko še obvladujemo, v proces pa že vključujemo specializante in tudi nekaj študentov višjega letnika Zdravstvene fakultete," še dodajajo.

(!) Poziv vsem, ki prihajajo v bolnišnico

Iz novomeške bolnišnice pa še enkrat več pozivajo vse, ki prihajajo v bolnišnico, da se držijo navodil. "Ne samo nošnja mask, varnostna razdalja in razkuževanje rok. Zelo pomembno je, da so odkriti glede simptomov, ki so morebiten znak COVIDA. To, da nimate vročine, ne pomeni, da ste vzeli sredstvo za zbijanje vročine preden ste šli od doma, pomeni, da tega zdravila sploh niste potrebovali. Ponavljamo, da smo skupaj v tem in to pomeni, da moramo narediti vse, kar je potrebno, da zaščitimo sebe in druge, predvsem pa to pomeni, da skušamo v največji možni meri preprečiti vdor virusa med zaposlene v zdravstvu. Le tako bomo zmogli preživeti ta zimski čas tako, da bodo bolnice lahko še naprej nudile pomoč občanom in državljanom."

(09:04) Več kot 2500 novih primerov

Že v torkovem večeru je zaokrožila informacija, da so do 22. ure potrdili več kot 2200 novih primerov okužbe z virusom, v sredo zjutraj pa je številka še narastla. Čakamo na uradno potrditev vče kot 2500 primerov s SARS-CoV-2.

(09:03) Nov dan, nove številke

Nov dan, novo spremljanje dogodkov s SARS-CoV-2 virusom in COVID-19 boleznijo. Maske na nos, roke pod vodo in pamet v glavo. Predvsem pa ostanite zdravi.

(bš)

brežice
sevnica
kostanjevica na krki
krško
koronavirus

Pridružite se nam