Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
14.10.2020
08:35
Pogovor z direktorjem Trubarjevega doma na Loki pri Zidanem Mostu
Grafika: ePosavje.com
V torkovem dopoldnevu smo se z direktorjem Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu Robertom Potočnikom pogovarjali o trenutni situaciji v domu in o zdravju stanovalcev.

Z direktorjem Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem

O trenutni situaciji in ukrepih v domu

SEVNICA Novo žarišče okužbe z novim koronavirusom je Trubarjev dom upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu. Okuženih je 35 stanovalcev in devet zaposlenih. Vzpostavili so tako imenovano rdečo cono, kamor so nastanjeni okuženi stanovalci, ki v veliki večini ne kažejo nikakršnih simptomov bolezni, nam je povedal direktor doma Robert Potočnik.

"Vira in način vnosa do sedaj še ni uspelo nikomur identificirati"

Torkovi podatki: 35 okuženih stanovalcev in 9 zaposlenih

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so prvo okužbo zaznali v četrtek. Kot pravi direktor, so prve simptome in povišano telesno temperaturo opazili pri enem izmed stanovalcev. "Izvedli smo testiranje in naslednji dan dobili rezultate, da je gospod pozitiven. Vira in načina vnosa pa ni do sedaj nikomur uspelo identificirati. Testirali smo zelo široko in ugotovili obstoječe število okuženih."

Do nedelje so testirali vse stanovalce in veliko večino zaposlenih v neposrednem stiku s stanovalci

V domu je okuženih 35 stanovalcev in devet zaposlenih. "Organizirali smo rdečo cono, kamor smo namestili okužene stanovalce. Do nedelje smo potestirali vse stanovalce in veliko večino zaposlenih, zlasti v neposrednem stiku s stanovalci. Zdaj imamo realno stanje razširitev okužb v domu, nakar smo opravili ločitev okuženih od neokuženih, nadaljnja testiranja pa sledijo po določenem obdobju, " še dodaja Robert Potočnik, direktor Trubarjevega doma upokojencev.

Stanovalci v veliki večini ne kažejo simptomov

Ena stanovalka je umrla

Kot še dodaja Potočnik, stanovalci v veliki večini ne kažejo simptomov bolezni. "En stanovalec, izmed treh, ki so bili zaradi vzpostavitve v rdečo cono v domu premeščeni v Univerziteni klinični center, je bil premeščen v bolnišnico. V domu je ena stanovalka umrla, pri enem izmed stanovalcev se kažejo simptomi, ostali so brez simptomov," pravi sogovornik.

Med okuženimi zaposlenimi zdravstveno-negovalni kader

Med zaposlenimi, ki so okuženi, gre pretežno za zdravstveno-negovalni kader in ti so seveda bili v tesnem stiku s stanovalci.

Robert Potočnik, Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu

Kako rešujejo kadrovsko stisko?

"S prilagoditvijo delovnega razporeda"

Kako v domu rešujejo nastalo kadrovsko stisko? "S prilagoditvijo delovnega razporeda. Tisti, ki bi bili prosti ali na dopustu, so vpoklicani. Vsi, ki niso okuženi ali iz drugih razlogov v karanteni, so v službi," še dodaja Potočnik.

Testiranja bodo ponavljali po določenem obdobju

V Trubarjevem domu upokojencev bodo testiranja po predpisanem obdobju ponavljali in morebitne dodatne okužene premeščali v rdečo cono. Upajo, da bodo tako nadzorovali širjenje okužb.

Zapis dopolnjujemo.

(eP)

sevnica
video
koronavirus

Pridružite se nam

Zadnje novice