Skip to main content
Torek, 16. april 2024
15.10.2020
13:08
Krško, oktober 2020
Foto: arhiv ePosavje
COVID-19 v Posavju od 12. do 14. oktobra 2020. Število potrjenih primerov SARS-CoV-2 v posavskih občinah, novi ukrepi v Sloveniji in Posavju. Vse in še več iz minute v minuto v nadaljevanju novice.

POMEMBNO: Informacije iz četrtka, 15. oktobra 2020, so dostopne na

Zadnje novice o COVID-19 v Posavju

SREDA, 14. OKTOBER 2020

(21:21) Šestošolci in starejši od ponedeljka s poukom od doma

V tednu pred počitnicami pouk od doma

Zvečer so predstavili nekatere nove ukrepe, ki bodo stopili v veljavo v naslednjih dneh. Ob hitrem širjenju virusa SARS-CoV-2 bo od ponedlejka naprej pouk v osnovnih šolah, od razrednega pouka dalje, od 5. razreda dalje - šestošolci in starejši, potekal na daljavo. Enako bo veljalo tudi za srednje šole, visoke šole in fakultete. Med 26. oktobrom in 1. novembrom bodo jesenske počitnice, nato pa bodo preverili, ali bo glede na razvoj epidemiološke situacije v državi pouk od doma treba podaljšati. "Računamo, da bo ta 14-dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Ukrepi tudi po statističnih regijah

Bodo pa glede na epidemiološko sliko posameznih statističnih regij v veljavi regijam prilagojeni ukrepi. Janša je dejal, da imamo trenutno v Sloveniji v okviru 12 statističnih regij 7 regij, ki presegajo število okužb, ki presegajo 14-dnevno incidenco. V "rdečem" je, tudi zaradi velikega števila potrjenih primerov v Loki pri Zidanem Mostu, tudi Posavje.

Rdeče regije, 14. oktober 2020

Rdeče regije

Od petka naprej bo v rdeči regijah veljala začasna prepoved vseh zbiranj in prireditev nad 10 oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti, omeijtev določenih športnih aktivnosti, omejitev gibanja med regijami. "Ta omejitev bo veljala za regije nad 140, za regije, ki so obarvane v rdečo," ob tem dodaja Janša. V teh regijah bo uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask "povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah."

(21:09) Pojav okužb v Domu upokojencev Brežice

Po pojavu okužbe s SARS-CoV-2 virusom v Domu upokojencev Brežice so tam prilagodili življenje stanovalcev in omejili gibanje na gospodinjske enote. > PREBERI VEČ

(19:01) Okužbe v Domu upokojencev v Brežicah

Brežiška bolnišnica že negovalna COVID bolnišnica

Že popoldne smo poročali o okužbah v Domu upokojencev v Brežicah, kjer so SARS-CoV-2 virus odkrili pri treh stanovalcih in eni zaposleni. Kakor je poročala Irena Ulčar Cvelbar (RTV Slovneija), so bili okuženi stanovalci  začasno do vzpostavitve rdeče cone premeščeni v novomeško in brežiško bolnišnico. Ta je že postala negovalna COVID bolnišnica, kjer so imeli do 18. ure od deset za to namenjenih postelj zasedenih pet.

(14:58) Brežiški župan o enajstih potrjenih primerih v občini

Ob robu podpisa dogovora z Ministrstvom za obrambo in Občino Brežice smo brežiškega župana Ivana Molana poprosili za komentar današnjih podatkov in situacije v občini. "Tudi mi z zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov. V občini Brežice smo bili primer dobre prakse in so ljudje spoštovali ukrepe, zaradi tega jih je bilo bistveno manj kot do sedaj," je ob enajstih novih primerih na torkovih testiranjih v občini Brežice povedal župan. > PREBERI VEČ

(21:38) Podrobnejše obrazložitve ukrepov v naslednjih dneh

Več o ukrepih, ki bodo veljali v naslednjih dneh, bodo v četrtek ob 11. uri predstavili na novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali tudi štirje ministri. Ob tem velja zapisati še, da bodo turistični boni, ki so jih uvedli pred letošnjo poletno turistično sezono veljali tudi v letu 2021.

(13:33) COVID oddelek v Splošni bolnišnici Brežice

Poročali smo že o odprtju COVID oddelka v Splošni bolnišnici Brežice. V bolnišničnem časopisu so objavili še več informacij. > PREBERI VEČ

(12:04) V Posavju 25 novih potrjenih primerov

Po podatkih COVID-19 sledilnika so v torek v Posavju potrdili 25 novih primerov, od tega je "razneslo" občino Brežice, kjer so potrdili 11 novih primerov. Tam so od 30. septembra do 12. oktobra sicer potrdili zgolj 6 novih primerov.

V Krškem štirje novi, v Sevnici še dva več

V krški občini so v torek potrdili štiri nove primere, v Sevnici šest, dva pa tudi v radeški in kostanjeviški občini.

Podatki za torek, 13. oktober 2020:

 • Krško +4 potrjeni primeri (45 aktivnih primerov)
 • Brežice +11 (17)
 • Sevnica +6 (59)
 • Radeče +2 (9)
 • Kostanjevica na Krki +2 (6)
 • Bistrica ob Sotli 0 (2)

Že 138 aktivno potrjenih primerov

V šesti posavskih občinah je tako v sredo, 14. oktobra, že 138 aktivnih primerov, od tega največ (59) v občini Sevnica, 45 v občini Krško, po novem 17 v občini Brežice, devet v Radečah, 6 v Kostanjevici na Krki in dva v Bistrici ob Sotli.

Kako je v naši okolici?

V Šentjerneju so v torek potrdili 14 novih primerov, pet v Šentjurju, štiri v občini Laško in tri v Škocjanu.

(11:40) 4902 testa, 210 oseb je potrebovalno bolnišnično oskrbo

Dr. Jereb z Infekcijske klinike: "Ocenjujemo, da je s SARS-CoV-2 okužen vsak 150. Slovenec"

V torek so sicer opravili 4902 testa, potrdili so že omenjenih 707 primerov, bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb, 17 so jih iz bolnišnice odpustili, 35 oseb je potrebovalo intenzivno nego, dve osebi sta umrli. Po oceni prof. dr. Matjaža Jereba, vodje Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike, je s SARS-CoV-2 virusom okužen vsak 150. Slovenec.

(11:36) Primeri po Sloveniji v nadaljevanju dneva

Potrjeni primeri po posameznih občinah bodo znani v nadaljevanju dneva, objavili jih bomo tudi na naših straneh.

(11:27) SLOVENIJA: V torek potrdili 707 novih primerov

V Sloveniji so v torek potrdili 707 novih primerov, delež pozitivnih primerov je bil najvišji doslej - 14,4 odstotkov je bilo pozitivnih testov. Ob tem je 14-dnevna pojavnost v Sloveniji poskočila na 202,75.

(10:57) V Domu starejših občanov Krško brez znakov okužb z virusom

Direktorica: "204 stanovalci in 129 zaposlenih brez znakov okužb z virusom"

Po svetovnem spletu se je zapeljala lažna novica, da so v Domu starejših občanov Krško "brez testiranj odpeljali 30 od skupaj 86 stanovalcev v zaprte prostore in jih obravnavali kot pozitivne." Direktorica Nuša Masnik pravi, da so"trenutno smo vsi v domu, tako 204 stanovalci kot 129 zaposlenih brez znakov okužb z virusom. Vedno poudarim, da gre zahvala za to veliki skrbi za varno delo vsem zaposlenim in tudi vsem svojcem. Vsi skupaj se s svojim odgovornim obnašanjem trudimo, da ne bi prišlo do vnosa virusa."

"Predano in srčno objavljamo poklic"

Kot je zapisala ob posnetku te lažne objave, ki je zaokrožila po spletu, "v imenu vseh zaposlenih napišem, da sem besna ob takšnih neresničnih neumnih objavah! Zaposleni v zdravstvu in domovih delamo 24 ur na dan 7 dni v tednu. Predano in srčno opravljamo poklic, velikokrat ni časa za počitek, ni prostih vikendov, svoj prosti čas si težko načrtujemo. Za naše stanovalce skrbimo po svojih najboljših močeh. Velikokrat jim nadomeščamo njihovo družino. Zaradi našega dela so velikokrat prikrajšane tudi naše družine. Tisti, ki nas poznajo, vedo, da je to res, zato sem ponosna, da nihče, ki je to objavo komentiral ali delil ni naš stanovalec ali njihov svojec. Nihče od teh ljudi nas sploh ne pozna."


TOREK, 13. OKTOBER 2020

(21:27) V sredo pričakujejo nov rekord okužb

O tretjem svežnju oranžne faze v sredo po seji vlade

Po poročanju Slovenske tiskovne  agencije, bo v sredo najverjetneje dosedanje najvišje število okuženih z novim koronavirusom preseženo. To je po vladnem sestanku s strokovno skupino ocenil vladni govorec Jelko Kacin. Ali bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze, pa bo jasno v sredo po seji vlade. Glede vprašanja, ali bodo uveljavili vse ukrepe z oranžnega seznama, je Kacin dejal, da so za vsak ukrep posebej tehtali, kaj je učinkovito in kakšne so modalitete.

V naslednjih tednih pričakujejo tudi preko 500 dnevno okuženih

Kot je po sestanku dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar, je naslednjih dneh pričakovati bistveno višje število dnevno okuženih, tudi preko 500. Napovedal je povečanje števila postelj v šempetrski in izolski bolnišnici, zdravstvenim delavcem pa so dali nova navodila in ukrepe glede širjenja okužb.

Bo šlo prek številke 500 že v sredo?

Po nekaterih informacijah, ki so v torek zvečer zaokrožile po tviterju, so do 20. ure potrdili že več kot 500 primerov, a testiranja vseh vzorcev še niso bila končana. Rezultat bi zato lahko bil v sredinem dopoldnevu še precej višji.

(19:34) Potrjena okužba tudi pri četrtošolcu na OŠ Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki

Učenci 4. razreda z razredničarko so ostali doma

Kot so sporočili prek spletne strani šole, so bili na OŠ Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki "s strani staršev smo bili obveščeni o potrjeni okužbi na Covid-19 pri učencu 4. A razreda, zato ostajajo učenci 4. A z razredničarko danes preventivno doma. Čakamo na nadaljnja navodila NIJZ-ja."

(11:43) Pogovarjali smo se z direktorjem Trubarjevega doma upokojencev

Novo žarišče okužbe z novim koronavirusom je Trubarjev dom upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu. Okuženih je 35 stanovalcev in devet zaposlenih. Vzpostavili so tako imenovano rdečo cono, kamor so nastanjeni okuženi stanovalci, ki v veliki večini ne kažejo nikakršnih simptomov bolezni, nam je povedal direktor doma Robert Potočnik. > PREBERI VEČ

(11:41) V Posavju v ponedeljek 8 potrjenih primerov

Po podatkih COVID-19 sledilnika so v Posavju v ponedeljek potrdili 8 novih primerov, sedem v krški in enega v kostanjeviški občini.

Podatki za ponedeljek, 12. oktober 2020:

 • Krško +7 potrjen (43 aktivnih primerov)
 • Brežice 0 (8)
 • Sevnica 0 (53)
 • Radeče 0 (7)
 • Kostanjevica na Krki +1 (4)
 • Bistrica ob Sotli 0 (2)

V Posavju je 115 aktivnih primerov

V torek, 13. oktobra, je tako v Posavju 115 aktivnih primerov, največ (53) v občini Sevnica, deset manj v krški občini, 7 v Radečah, šest v občini Brežice, štirje v kostanjeviški občini in dva v občini Bistrica ob Sotli.

(11:38) 3308 testiranj, 398 pozitivnih testov

V ponedeljek so po Sloveniji opravili 3308 testiranj, potrdili pa 398 novih primerov (12,03% potrjenih primerov). V bolnišnicah je bilo hospitaliziranih 180 bolnikov, 32 oseb na intezivni negi, 18 oseb so iz bolnišnice odpustili, štiri osebe pa so umrle.


PONEDELJEK, 12. OKTOBER 2020

(17:58) Na Loki potrdili še štiri okužbe

75 vzetih brisov negativnih

V Trubarjevem domu upokojencev so potrdili še štiri nove primere okužbe s SARS-CoV-2 virusom, od tega pri treh stanovalcih in enem zaposlenem. Vzpodbudna novica, ki jo je popoldne sporočil direktor Potočnik, je ta, da so bili rezultati vzetih brisov pri 68 stanovalcih in 7 zaposlenih negativnih. > PREBERI VEČ

(17:52) Kateri vse ukrepi nas še čakajo?

Na novinarski konferenci je vladni govorec odgovoril tudi na novinarsko vprašanje na temo zapiranja lokalov, fitnesov in ostalih športnih dejavnosti, ki je načrtovano v naslednji fazi vladnih ukrepov. > PREBERI VEČ

(14:00) V brežiški bolnišnici so pripravljeni na sprejem COVID pozitivnih bolnikov

Tudi v brežiški bolnišnici so pripravljeni na sprejem COVID pozitivnih bolnikov. V bolnišnici imajo vzpostavljeno sivo cono, bodo pa uredili tudi rdečo cono. > PREBERI VEČ


(11:17) POSAVJE: V nedeljo 6 novih primerov

Po podatkih COVID-19 sledilnika so v Posavju v nedeljo potrdili 6 novih primerov, od tega enega v krški in pet v sevniški občini. So pa posodobili v nedeljo prevzete podatke za soboto, ko so dopolnili številke iz Trubarjevega doma upokojencev na Loki pri Zidanem Mostu.

V Posavju potrjenih 110 aktivnih primerov

V Sevnici je tako v ponedeljek, 11. oktobra, 54 aktivnih primerov, 36 v občini Krško, 8 v občini Brežice, 7 v Radečah, trije v kostanjeviški občini in dva v Bistrici ob Sotli.

Podatki za nedeljo, 11. oktober 2020:

 • Krško +1 potrjen (36 aktivnih primerov)
 • Brežice 0 (8)
 • Sevnica +5 (54)
 • Radeče 0 (7)
 • Kostanjevica na Krki 0 (3)
 • Bistrica ob Sotli 0 (2)

(11:15) SLOVENIJA: Uradno, v nedeljo potrdili 169 novih primerov

V Sloveniji so v nedeljo, 11. oktobra, potrdili 169 novih primerov, 158 oseb je bilo v bolnišnični oskrbi, 27 v intenzivni enoti. Po državi so opravili 1404 teste, kar je ob 169 potrjenih okužbah 12,04% pozitivnih testov.

(10:16) V nedeljo neuradno 169 novih primerov

V nedeljo so objavil, da so na sobotnih testiranji potrdili 411 novih primerov okužbe s SARS-CoV-2. Po neuradnih podatkih so nedeljo potrdili 169 novih primerov okužbe. Več podatkov v nadaljevanju dneva.

(09:04) 33 potrjenih primerov v Trubarjevem domu upokojencev na Loki pri Zidanem Mostu

Poročali smo, da so v Trubarjevem domu upokojencev na Loki pri Zidanem Mostu v občini Sevnica potrdili več primerov okužbe s SARS-CoV-2 virusom. Situacija je v nedeljo dobila še pospešek. > PREBERI VEČ

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
video
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja