Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
06.04.2020
13:47
Policija, nadzor
Foto: Policijska uprava Novo mesto
Imetniki obmejnih prepustnic s kmetijskimi vložki tudi v času izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19 lahko dostopajo do svojih kmetijskih zemljišč na prehodnih mestih.

Vam je potekla veljavnost dokumentov iz Sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju?

Nič hudega

BREŽICE Kot pravijo na Policijski upravi Novo mesto, v kolikor se gibajo znotraj območja, kjer se nahaja prehodno mesto, ne potrebujejo prepustnic pristojnih hrvaških organov. "Upravičenci, ki jim je potekla veljavnost dokumentov, izdanih na podlagi Sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju, lahko prestopajo mejo na vpisanih mestih tudi s pretečenimi dokumenti, če je veljavnost dokumentov potekla po 29. marca 2020, ko so upravne enote začasno prenehale izvajati upravne postopke. Ukrep velja do 1. junija 2020," dodajajo na Policijski upravi Novo mesto.

Mejni prehodi za obmejni promet so začasno zaprt

Mejni prehodi za obmejni promet so na območju Posavja in Bele krajine začasno zaprti, zato lahko upravičenci dostopajo do svojih zemljišč preko najbližjega mejnega prehoda, ki obratuje (mednarodni prehod (MP) Orešje, MP Rigonce, MP Slovenska vas, MP Metlika, MP Vinica). Ker se bodo upravičenci na poti do zemljišča, gibali tudi izven območja prehodnega mesta, ki je vpisano v njihov kmetijski vložek, morajo predhodno pridobiti prepustnico pristojnega hrvaškega organa (Stožer civilne zaštite). "Zaprosilo za izdajo prepustnice pošljejo po elektronski pošti tistemu hrvaškemu organu, ki je pristojen za območje, kjer se nahaja zemljišče upravičenca," dodajajo v sporočilu.

Na posameznih lokacijah ob panelni ograji vstop ni možen

Najavite se krajevno pristojni policijski postaji

Na posameznih lokacijah zaradi zaklenjenih vrat v začasni tehnični oviri ob državni meji trenutno dostop do kmetijskih zemljišč preko prehodnega mesta ni možen. Kot pravijo policisti, "v primeru da želijo upravičenci dostopati do kmetijskega zemljišča, naj o tem predhodno obvestijo krajevno pristojno policijsko postajo. Policisti bodo odklenili vrata in omogočili dostop, po zaključenih delih pa bodo vrata ponovno zaklenili."

(bš)

policija
državna meja
koronavirus

Pridružite se nam

Zadnje novice