Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
19.03.2020
19:05
Biološki odpadki
Foto: Kostak d.d.
V nadaljevanju objavljamo priporočila, namenjena bolnikom s COVID-19 ali sumom na COVID-19, ki morajo ostati doma v samoizolaciji.

Voda in običajna čistilna sredstva

Priporočila za ravnanje z odpadki

POSAVJE Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva, večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, mize, straniščno školjko, pipe umivalnikov ipd.).

Priporočila za osebne odpadke

Osebne odpadke, kot so uporabljeni robčki, ter odpadke od čiščenja prostorov (krpe za enkratno uporabo) odložite v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavežite. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite.

(!) Vrečo z osebnimi odpadki ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik

Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (v predprostor, na balkon, na teraso), shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov).

Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno

Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno, po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, se lahko odvrže izključno v posodo za ostale komunalne odpadke.

Odvoz biorazgradljivih odpadkov v Krškem in Kostanjevici na 14 dni

Družba Kostak je z marcem po urniku pričela s tedenskim odvažanjem biorazgradljivih odpadkov, vendar bo zaradi spremenjenih razmer odvoz le-teh potekal vsakih 14 dni. Odvoza biorazgradljivih odpadkov tako v naslednjem tednu ne bo, z odvozom pričnejo zopet v tednu od 30. do marca do 3. aprila in nato vsakih 14 dni. Uporabnike komunalnih storitev prosijo, da si spremembo zabeležijo v urniku in jo upoštevajo pri nameščanju posod za biorazgradljive odpadke.

Večje količine biorazgradljivih odpadkov lahko odpeljete v Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad

Odpadke v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad sprejemajo vsak delovnik od 9. do 17. ure, med vikendi je center zaprt. Zaradi zaščite pred možnostjo okužbe s koronavirusom tako zaposlenih kot uporabnikov vas bodo pri odlaganju le pravilno usmerjali.

Odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev do nadaljnjega ni

Odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev trenutno ne izvajajo. Odvoz embalaže in ostalih komunalnih odpadkov poteka po ustaljenem urniku.

(NIJZ, bš, eP)

krško
koronavirus

Pridružite se nam

Zadnje novice