Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
26.11.2021
19:57
Črni petek
Grafika: ePosavje.com
Na črni petek (ang. Black Friday) trgovci v Združenih državah Amerike pripravijo številne popuste, dan pa so z obema rokama pograbili tudi prodajalci v Sloveniji. In kako je v Posavju?

Črni petek

V mreži Evropskega potrošniške centra (EPC) pravijo, da spletno nakupovanje in trajnostna naravnanost nista nujno nezdružljivi. "Kupci v Evropi bi morali biti previdni, ko gre za ponudbe črnega petka ali kibernetskega ponedeljka, ki sledi kmalu zatem. Nekatere ponudbe se morda zdijo ugodne, vendar v resnici ni nujno tako," pravijo v nasvetih. Številne trgovine se ob popustih, ki jih ponujajo, sklicujejo na priporočeno maloprodajno ceno, toda pred črnim petkom te velikokrat ne ustrezajo dejanski tržni ceni in tako lahko oglaševalske obljube namerno zavajajo potrošnike.

Črni petek da ali ne?

Na krških ulicah smo v četrtek pred črnim petkom vprašali sogovornice, ali poznajo črni petek in ali se poslužujejo tovrstnih znižanj izdelkov. "Mislim, da je črni petek bolj problem zaradi covida," nam je povedala prva sogovornica in dodala, da se sedaj ne bo izpostavljala v gneči. Druga naša sogovornica nam je povedala, da jo ti oglaševani popusti pritegnejo.

"Ko rabiš in je nuja, stvari ne dobiš poceni"

"Kupim kdaj, če kaj vidim, sicer pa ne. Ko rabiš in je nuja, stvari ne dobiš poceni," pa nam je povedala tretja sogovornica.

Izogibajte se impulzivnemu nakupovanju

Med nasveti Evropskega potrošniške centra tako lahko najdemo nasvet, da se izogibajte impulzivnemu nakupu: Naredite nakupovalni seznam stvari, ki jih resnično potrebujete. Tako se boste izognili nepotrebnim dostavam in vračilom.

Seznam želja

"Naredite ciljni izbor izdelkov: uporabite orodja, ki jih ima na voljo spletna trgovina (recimo tabela velikosti) in ocene drugih uporabnikov. Verjetnost, da bo nakup zgrešen, je na ta način manjša. Ustvarite si seznam želja: številne spletne trgovine ponujajo to funkcijo. Izdelke lahko označite in spremljate morebitne spremembe cen," pravijo.

Primerjajte cene in verjemite na slepo

Ob tem dodajajo, da primerjajte cene in ne verjemite slepo, da je cena izdelka s popustom tudi najboljša. Primerjajte cene v običajnih in spletnih trgovinah. Lahko se naročite tudi na novice izbrane prodajalne, tako boste obveščeni o posebnih ponudbah vse leto.

Trajnostna dostava naročenih izdelkov

Odločite se za trajnostno dostavo naročenih izdelkov - nekatere spletne trgovine ponujajo okolju prijazno embalažo. "Dogovorite se za želeni termin dostave, po možnosti se izognite delnim dostavam. Dostava do prevzemnega mesta je bolj trajnostna kot dostava do vašega praga."

Če nakup ni nujen, počakajte na čas po praznikih

Študije kažejo, da so pričakovanja kupcev glede popustov zelo visoka. Izjave, kot so "samo še 5 izdelkov" ali "ta izdelek si ogledujejo tudi druge stranke", ustvarjajo dodaten pritisk na kupce.  Če nakup ni nujen, se je zanj bolje odločiti po praznikih, kajti takrat lahko naletite na res ugodne cene. Ravno zato bo kdo od obdarovancev vesel božičnega darila v obliki bona.

(bš, eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam