Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
06.04.2020
10:34
Čvekifon
Foto: Šimen Zupančič / arhiv Simbioza
S ponedeljkom, 6. marcem je zaživel ČvekiFON, brezplačni klepetalnik starejših s starejšimi.

ČvekiFON

Brezplačni klepetalnik starejših s starejšimi

V sodelovanju društva Humanitarček in Simbioza je nastal ČvekiFON, prvi brezplačni klepetalnik starejših s starejšimi. Testno so se vanj starostniki vključili že čez vikend, od ponedeljkovega dopoldneva pa je projekt javno dostopen tudi vsem slovenskim starostnikom. Kot pravi nevrologinja in Slovenka leta Ninna Kozorog, predsednica Društva Humanitarček in pobudnica projekta ČvekiFON, "je terensko delo pokazalo, da se starostniki sicer poslužujejo različnih t.i. kriznih linij, ki so se vzpostavile v času epidemije, vendar jim to ne omogoča izgradnje socialne mreže. Povsem laično pogrešajo pogovore z vrstniki, s katerimi imajo veliko skupnih točk in tem za pogovore."

ČvekiFON - 080 38 07

"Ravno zato se nam zdi ČvekiFON njim prilagojena rešitev, ki bo marsikomu pomagala zgraditi vsaj nek zametek socialne mreže. Tudi sama testna skupina je pokazala, da je povsem drugače, če starejši klepetako med seboj ali pa s prostovoljcem," dodaja. ČvekiFON je skupni projekt Simbioze in Humanitarčka, obe organizaciji je kot pobudnik projekta povezal Žiga Vavpotič, saj verjame da je v teh časih še bolj pomembno sodelovati.

Z brezplačnim klicem in registracije do naključnega starostnika

"ČvekiFON smo ustvarili z namenom dolgotrajnega spletanja socialne mreže, zmanjšanja osamljenosti ter povezovanja. Uporaba je brezplačna in varna. Z brezplačnim klicem na 080 38 07 se uporabnik registrira in izvede brezplačni klic, ČvekiFON pa ga poveže z naključnim starostnikom. In ravno ta naključnost je pravzaprav zabavna stvar, saj z njo poskušamo razširiti socialno mrežo starostnikov," je povedala Ana Pleško, vodja porjekta iz Simbioze.

ČvekiFON

In kako deluje ČvekiFON?

S klicem prvim klicem na 080 38 07 je potrebna registracija, nato pa ČvekiFon naključno poišče drugega starostnika. Tako klicatelj kot klicoči ne vidita osebnih telefonskih številk - le centralno številko ČvekiFONa. Seveda si slednjo lahko nato izmenjata, v kolikor najdeta skupni interes. Ključen pomen ČvekiFONa je, da za razliko od trenutno vzpostavljenih prostovoljskih linij, deluje avtomatizirano, s čimer se lahko prepotrebni prostovoljci razporedijo na druga mesta.

Pobudniki akcije obljubljajo, da bo deloval tudi po koncu pandemije

ČvekiFON deluje med 8.00 uro zjutraj in 20.00 uro zvečer, njegovo delovanje je predvideno kot dolgoročen projekt in ni vezano na čas trajanja pandemije. "Vabljeni torej vsi starejši, da s klicem na 080 38 07 in postanejo del družine ČvekiFON," še sporočajo pobudniki akcije.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam