Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
11.05.2020
08:55
Dan Evrope na ETrŠ Brežice
Foto: arhiv ETrŠ Brežice
Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije.

Dan Evrope na ETrŠ Brežice

BREŽICE Francoski zunanji minister Robert Schuman je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo (EU). Institucije EU ob praznovanju dneva Evrope vsako leto v začetku maja v Bruslju in Strasbourg pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti. Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, posluša glasbene koncerte in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU.

Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola

Na Ekonomski in trgovski šoli Brežice obeležujemo dan Evrope v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola. Dogodek smo letos izvedli v digitalni obliki za vse dijake šole. Smernice izvedbe letošnjega dogodka smo oblikovali za dijake z namenom razvijanja in udejanjanja načel aktivnega državljanstva, kritičnega ter ustvarjalnega razmišljanja. Dijaki se v okviru obeležitve seznanjajo z delovanjem EU, aktualnimi politikami in ustvarjajo različne kreativne izdelke. Naše aktivnosti v okviru projekta lahko spremljate na našem instagram profilu solaambasadorkaep.etrs. Želimo vam vesel dan Evrope.

Mojca Ogorelc, prof.,
koordinatorica projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola, ETrŠ Brežice

brežice
šole v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja