Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
07.06.2019
13:34
Foto: ePosavje.com
Na območju grajskih hlevov in konjušnic pri Gradu Rajhenburg so obeležili dan v spomin na slovenske izgnance, ki ga praznujemo prav na 7. junij. V nadaljevanju fotografije in govor predsednika vlade.

Dan slovenskih izgnancev v spomin na 7. junij 1941

Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945 je bilo ustanovljeno 9. junija 1991 na rajhenburškem gradu v prisotnosti okrog 8.000 slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev in beguncev. Grad Rajhenburg je bil namreč leta 1941 eno največjih zbirnih taborišč v Evropi; skozenj je šlo na trnovo pot izgnanstva več deset tisoč Slovencev (v času druge svetovne vojne je bilo izgnanih ali pobeglih pred izgonom skupaj okoli 80.000 Slovencev), zato je bilo ustanovno zborovanje Društva izgnancev Slovenije prav na tem gradu, v simboličen spomin in opomin na tragedijo izgnanstva.

"Druga svetovna vojna se je končala pred mnogimi leti, ampak rane bodo ostale...

BRESTANICA "Zgodovina slovenskega naroda je velikokrat žalostna zgodovina in največkrat zgodba o tem, kako je bil slovenski narod velikokrat na seznamu tistih, ki so bili pripravljeni za izbris z obličja," je ob tem povedal predsednik Vlade Marjan Šarec. Kot pravi, "vedno, ko se spominjamo druge svetovne vojne, govorimo o borcih, govorimo tudi o dolgo zamolčanem prizadevanju društva TIGR, velikokrat pa, iskreno povedano, pozabimo na izgnance in pozabimo tudi na nasilno mobilizirane v italijansko in nemško vojsko. Prav je, da se tudi to pove in da bo čim manjkrat pozabljeno."

"Mlada generacija, ki ima pravzaprav vsega dovolj in preveč, vas nikoli ne bo mogla razumeti"

Druga svetovna vojna je slovenskemu narodu, tako Šarec, povzročila neizbrisno rano, mnogim ukradla otroštvo, mlada leta. "Ni vam bilo dano uživati lepega otroštva, kakršnega si vsak človek zasluži. Bili ste pregnani v tujo državo, kjer se je govori tuji jezik. Vsega tega si današnje generacije nikoli ne bomo mogle predstavljati in razumeti. Lahko pa omilimo pomanjkanje spomina," dodaja Šarec.

"Slep je tisti, ki ne vidi, da se nacizem in fašizem spet rojevata tudi v naši soseščini"

Kot pravi, je "slep tisti, ki ne vidi, da se nacizem in fašizem spet rojevata tudi v naši soseščini. Spet se rišejo zemljevidi, spet se obujajo stare tradicije in spet se obujajo celo pozivi k popisom Slovencev v sosednji državi, da ja ne bodo imeli Slovenci preveč pravic. Tega se je potrebno zavedati in to je potrebno obsoditi."

Fotogalerija:

"Bodimo ponosni na svojo državo, ki je zrasla na mnogih žrtvah"

Šarec je svoj govor zaključil z mislimi, "da bodimo ponosni, da smo Slovenske in Slovenci, bodimo ponosni na svojo državo, ki je zrasla na mnogih žrtvah. Dokler bomo Slovenci ostali takšni, kot smo bili skozi zgodovino, do takrat bo slovenski narod obstal in bo imel privilegij ter čast živeti v svoji državi, ki smo jo priborili leta 1991. In tega se je treba zavedati vsak dan."

"Ne bodimo tista generacija, ki uničuje, ampak generacija, ki ustvarja in želi živeti v evropskem duhu, ki želi živeti v prijateljstvu"

Kot pravi, je zgodovina človeštva zgodovina vojn, a vendarle lahko vsi skupaj delamo na tem, da bi vsaj v našem obdobju bila to zgodovina miru. "Ne bodimo tista generacija, ki uničuje, ampak generacija, ki ustvarja in želi živeti v evropskem duhu, ki želi živeti v prijateljstvu."

Kdo je bil in koga ni bilo?

Med zbranimi v Brestanici so bili med drugim tudi Spomenka Hribar, sociologinja in publicistka, pa zgodovina Janko Prunk, pravkar izvoljeni evropski poslanec Milan Brglez, krški župan Miran Stanko, županja Kozjega Milenca Krajnc, sevniški podžupan Janez Kukec in še nekateri drugi župani, svoj prihod pa je opravičil nekdanji predsednik republike Danilo Türk.

(bš)

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Zadnje novice