Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
17.12.2019
19:08
Krška obvoznica je odprta v celoti
Grafika: ePosavje.com
Ponedeljek, 16. december 2019, se bo v novejšo krško zgodovino vpisal kot dan, ko so odprli celotno traso krške obvoznice. Od mostu pri hidroelektrarni Krško do krožišča v Žadovinku.

Videoposnetek vklopa s terena (Video: ePosavje.com):

Odprtje zadnjega dela krške obvoznice

Od 15.15 naprej že po novi obvoznici

V Žadovinku so ob 12. uri odprli še zadnji del krške obvoznice. Zadnjo fazo izgradnje obvoznice Krško so urejali od februarja letos, ko so odprli tretji most čez Savo. Promet je po tem delu obvoznice ob 15.15.

Srečno in previdno za volanom!

Nekaj pred 14.30 uro so pripravili usmerjevalne table iz smeri Drnovega, nekaj minut kasneje še iz smeri Breg, po 15. uri so umaknili še signalizacijo iz smeri "šopinga" proti krožišču pri mostu na desnem bregu in nato je kolona avtomobilov sledila vzdrževalcem cest do krožišča pri Eurogardnu, na "vrhu" pri krožišču ob nakupovalnih centrih so nato umaknili že zaporo proti tretjemu mostu in s tem sprostili promet po celotni krški obvoznici.

Je obvoznica že prevozna?

* DA *

* Zadnja osvežitev: 15:15 *

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Zgodovina krške obvoznice

V treh etapah, tretja je imela sedem odsekov

Obvoznico so sicer gradili v treh etapah. Direkcija Republike Slovenije za ceste (danes Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo) je s projektom obvoznice začela v letu 2007 z gradnjo krožišča pri hidroelektrarni Krško, leto pozneje nadaljevala z gradnjo mostu pri hidroelektrarni, junija 2013 pa so odprli odsek mimo hidroelektrarne do starega mostu čez Savo. Februarja letos so nato sprostili promet po tretjem mostu čez Savo v Žadovinku, junija nato še po obnovljenem delu ceste pod Vipapom, sredi decembra pa tako še promet po delu celotne obvoznice od Žadovinka do Gunt.

Dobrih 32 milijonov evrov

Celotna investicija v obvoznico Krško je okoli 32 milijonov evrov, skupaj je zneslo 4947 metrov, ob tem pa so naredili tudi dobih 500 metrov novih navezovalnih cest.

Po prekategorizaciji Ceste krških žrtev še njena obnova

S preusmeritvijo tranzitnega prometna iz smeri Drnovega proti Celju bo na tem delu Ceste krških žrtev zdaj manj prometa, cesto bodo iz državne prekategorizirali v občinsko in nato bo sledila še obnova tega dela najdaljše krške ulice.

"Tudi ta projekt je dokaz, da se v Ljubljani zavedamo, da Slovenija ni samo Ljubljana"

Kot je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, "gre vsekakor za veliko investicijo in vesela sem, da sem kot ministrica za infrastrukturo temu projektu danes naredila piko. Od ideje do današnjega dne je preteklo kar nekaj časa, več desetletij je to trajalo in mislim, da je danes za vse nas lep dan in tudi ta projekt je dokaz, da se v Ljubljani zavedamo, da Slovenija ni samo Ljubljana in da je treba s prometno infrastrukturo poskrbeti za celo Slovenijo."

"Krško dnevno prečka približno 10.000 vozil različnih kategorij"

Krški župan Miran Stanko ob tem pravi, da je Krško po meritvah izpred let zelo obremenjeno s prometom. "Krško dnevno prečka približno 10.000 vozil različnih kategorij, zadnja leta pa težek problem predstavljajo kamioni in tranzit na cesti Drnovo - Celje. To je postala neke vrste bližnjica za kamionski promet in to, ne samo da pomeni obremenitev, pomeni tudi uničevanje cest. Dokaz za to je naša Cesta krških žrtev od mosta do nakupovalnega središča, ki bo prvi naslednji projekt, ki ga bo treba izvesti, ko gre ta cesta v promet."

(bš)

krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam