Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
19.02.2022
10:06
Most v Brežicah, gradnja novega
Grafika: ePosavje.com
V Brežicah težko pričakujejo novi most čez Savo, ki bo del mestne obvoznice. Pogodba za izgradnjo prve etape, v katero je zajet tudi slabih petsto metrov dolg mos, je že podpisana.

Datuma začetka gradnje novega mostu čez Savo še nimajo

BREŽICE In ker izgradnja novega mostu čez Savo v Brežicah sovpada z izgradnjo hidroelektrarne Mokrice, začetka del še ne morejo napovedati. Most, ki povezuje Brežice in Čatež ob Savi, je glavna tranzitna žila iz smeri mesta proti avtocesti. Most je obremenjen, a varen, pravijo strokovnjaki. Kljub temu pa ni v najboljšem stanju, pravi vodja oddelka za komunalno infrastrukturo na Občini Brežice David Flajnik. "Stari most na državni cesti, ki povezuje Čatež ob Savi in Brežice se vizualno pregleduje s strani vzdrževalcev, prav tako je bil po zadnjih potresih na Hrvaškem pregledan tudi s strani Direkcije za infrastrukturo."

Obnova starega mostu po izgradnji novega

Z izgradnjo vzhodne obvoznice bi ta most bistveno razbremenili. "Po izgradnji tega odseka vzhodne obvoznice je predvidena obnova tega obstoječega mostu proti Čatežu," pojasnjuje David Flajnik z Občine Brežice. Projektno dokumentacijo za obnovo so že pripravili. Ker gre za državni most, ga naj bi – po dodatku k protokolu, podpisanemu leta 2017 – obnovila direkcija za infrastrukturo, država pa bi ga zatem predala v upravljanje Občini Brežice.

Gradnja novega mostu je odvisna od napredka pri gradnji HE Mokrice

Kdaj bi lahko začeli z obnovo starega mostu, zdaj ne upa napovedati nihče. Gradnja tega dela obvoznice oz. novega mostu sovpada z izgradnjo mokriške hidroelektrarne, ki pa trenutno miruje. Aktivnosti za začetek gradnje novega mostu kljub temu tečejo, dodaja Flajnik. "Trenutno se izvajajo sami odkupi zemljišč, izvedena je bila geodetska odmera, v tem postopku finančno sodeluje tudi Občina Brežice." Most so sicer nekoliko razbremenili z odprtjem obnovljenega starega železnega mostu čez Savo in Krko.

(eP)

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja