Skip to main content
Petek, 2. junij 2023
30.10.2019
19:02
Delovna degustacija vinogradnikov in kletarjev Šempeter
Foto: S.B.
Delovna degustacija je za vinarje v tem obdobju izredno pomembna. Letošnji mošti so izredno čisti, vonjamo pa lepe cvetlice. Kletarjenje je zahtevno in odgovorno opravilo.

Moštom letos primanjkovalo hrane

Pridelovalno leto je bilo za vinogradnike zelo zahtevno

BISTRICA OB SOTLI Tadeja Vodovnik Plevnik, univ. dipl. inž. kmet., je večletna strokovna sodelavka Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter iz Bistrice ob Sotli. Pridelovalno leto je bilo letos za vinogradnike zelo zahtevno. V maju je namreč vegetacija dobesedno obstala zaradi nizkih temperatur. Konec maja se je sicer zelo segrelo, v juliju pa so bile obilne padavine, kar je vzpodbudilo razvoj številnih bolezni.

20% nižji pridelek v primerjavi z leti

Letošnji pridelek je 20% nižji. Sladkorne sorte so nižje, kisline pa letos višje. Zaradi hladnih noči je razslus potekala zelo dobro. Žalostno je, da za špricanje damo brez pomislekov, pri kletarjenju pa "škrtarimo." Zakaj? Letošnjim moštom je primanjkovalo hrane, zaradi tega pa so bili pogosti bekserji. Bekser je tudi sicer pogosta napaka vin, gre za vonj po gnilih jajcih.

Fotogalerija (Foto: S.B.):

Delovna degustacija vinogradnikov in kletarjev Šempeter

Na letošnji delovni degustaciji so vinogradniki in kletarji Šempeter pregledali 51 različnih vzorcev mladih vin, kar 14 različnih sort. Poleg bele in rdeče zvrsti so med vzorci okušali roze vina, laški in renski rizling, rumeni muškat, dišečega traminca, silvanca, sauvignone in chardonnaje, žametno črnino in modro frankinjo.

Ste morda že slišali za Kerner?

Letnik 2019 je zahteven letnik

Ob zaključku delovne degustacije so vinogradniki povzeli, da je letnik zahteven. Ni enostaven. Vina lepo dišijo. Izstopajo cvetne vonjave. Alkohol je zmeren. Za vsa vina pa je sedaj potrebno res dobro poskrbeti.

S.B.

bistrica ob sotli
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja