Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
21.03.2022
13:34
15 dijakov in 3 učitelji ŠC Krško-Sevnica na izobraževanju v Španiji
Foto: ŠC Krško-Sevnica
Med 8. in 11. marcem 2022 je skupina 15 dijakov in 3 učiteljev ŠC Krško-Sevnica v okviru projekta Erasmus+ ROBOT@3DP obiskala baskovsko mesto Donostia (San Sebastian).

Na izobraževanju v Španiji

KRŠKO Mesto San Sebastian leži na severu Španije ob Atlantskem oceanu v bližini Andore in Francije. Tam smo na bližnji šoli CIF Don Bosco izvedli še zadnje tridnevno izobraževanje za dijake v okviru projekta. Teme izobraževanja so bile 3D tisk, sestava robota in programiranje humanoidnega robota. Za ta del smo v okviru projekta pripravili e-gradiva, ki smo jih na izobraževanju tudi uporabili.

V popoldanskih urah in prostem času smo pripravili različne aktivnosti za dijake in oglede tamkajšnjih zanimivosti, odigrali smo nogometno tekmo s tamkajšnjimi dijaki in profesorji  - rezultat je bil "prijateljskih" 2:2. Zanimiv je bil ogled akvarija z oceanarijem in sprehod po širokih peščenih plažah, nekateri pogumneži pa so se tudi okopali v mrzlem Atlantskem oceanu.

Fotogalerija (Foto: ŠC Krško - Sevnica):

Združitev 3D tiska in mehatronskih sistemov v okviru pametnih tovarn

Zadnji dan so na poti proti letališču obiskali tudi mesto Bilbao in si ogledali največji Gugenheimov muzej moderne umetnosti na svetu. Original naslov projekta je Nuevos recursos formativos para el cambia del paradigma industrial – delovni prevod »Nove tehnologije za industrijo 4.0«. Ideja projekta je združiti koncepte 3D tiska in mehatronskih sistemov v okviru pametnih tovarn industrijske revolucije 4.0. Izbrani partnerji tvorijo multidisciplinarni tim raziskovalnega inštituta AIJU, dveh Fablab laboratorijev, dveh podjetij in dveh poklicnih in strokovnih šol. Partnerji v projektu so START SMART SRL (Italija), BERZOSA INJECTION MOLDS, S.L (Španija), TALLERES TIBI S.L. (Španija), SPOT DESIGN SRL (Romunija), ŠOLSKI CENTER KRSKO-SEVNICA (Slovenija), EURO-NET(Italija) in CIFP DON BOSCO LHII (Španija).

Izjave nekaterih dijakov in dijakinj:

Vid Klemen Zorko: "Bil sem prvič na letalu in bilo je super. Pohod mi je bil zanimiv, prav tako izobraževanje in sestava robota. Odigral sem tudi pravo nogometno tekmo s Španijo."

Lana Likar Puntar:"Leta proti Španiji sta mi bila zanimiva in prijetna. V popoldanskih urah smo imeli orientacijski pohod, kjer smo videli nekatere znamenitosti mesta. Na šoli smo si ogledali ogledali nekatere prostore, in delavnico, kjer smo imeli nalogo sestaviti robota."

Lovro Marinčič:"Orientacija je bila zanimiva in všeč mi je bil razgled nad mestom iz hriba. Hostel je narejen na zelo zanimiv princip, ki ga še nisem videl. Pisal sem program za robota, razkazali so nam celo šolo po koncu ogleda je sledila nogometna tekma v kateri sem sodeloval."

Žiga Maj Špiler:" Sestavljal sem 3d robota in ga tudi programiral. Uporabljali smo PlatformIO in ESP32 kontroler."

Laura Cizerle: Danes sem prvič letela z letalom in bilo je fino. Popoldne smo malo raziskovali mesto in naredili krasne slike Atlantika, plaže in znamenitosti San Sebastiana. Drugi dan smo začeli po kratki noči in se z vlakom odpeljali v šolo, kjer smo razstavili in sestavili robota nato pa smo se fino najedli in nato odšli po 169 stopnicah nazaj do šole. Kasneje smo bili prosti in smo si ogledovali in raziskovali mesto, zvečer pa smo se podružili. Tretji dan smo imeli ogled ogromne šole, še posebej so nas zanimale učilnice mehatronike, strojništva in kemije, nato smo se z vlakom opeljali v hostel in šli v picerijo v kleti kjer nekatere pice niso bile najbolj okusne. V mestu Bilbao smo si ogledali "zelo zanimiv" muzej kjer smo zabili 1h za gledanje skoraj praznih slik, k sreči sem imela vstopnino zastonj.

Žiga Zupanc: Takoj po prihodu v Španijoi in dobrem okrepčilu smo se odpravili na orientacijski potep po mestu, kjer smo iskali, se izgubili in družili ob slikanju znamenitosti, vse dokler nismo izgubili lista ob močnem vetru in se raje kar vrnili v hostel, tam pa nadaljevali druženje. sama šola je precej večja od naše in bolje opremljena, tudi njihov sistem izobraževanja je drugačen. Na izobraževanju smo programirali robota. na poti nazaj smo si v Bilbau ogledali lep nogometni stadion in nekoliko manj zanimiv muzej moderne umetnosti.

Izjava koordinatorja:

Franci Uduč (koordinator projekta): Dijaki so bili zvedavi in so se držali večine dogovorov - predvsem časovnih. Deloma so sodelovali tudi pri načrtovanju potovanja - tako so samostojno izvedli verifikacijo Covid potrdila za Španijo preko interneta, in izvedli check-in za vse 4 lete. Zelo dobro so se znašli v tujem mestu in lepo predstavljali našo šolo in Slovenijo. Na izobraževanju v šoli so pokazali strokovnost in zanimanje za tematiko. Veselim se novih aktivnosti v tem in v novih projektih.

(ŠC Krško-Sevnica, eP)

šolski center krško sevnica
krško
sevnica
fotogalerija
šole v posavju

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja