Skip to main content
Torek, 28. november 2023
01.09.2021
13:55
Precepljenost v občini Brežice, avgust/september 20121
Foto: arhiv ePosavje
Po zadnjih podatkih je bilo v Posavju z vsaj enim odmerkom cepljenih 45% vseh Posavcev, polno cepljenih je 30.167 oseb (40% prebivalstva). Pogovarjali smo se z direktorjem Zdravstvenega doma Brežice.

"S takšnim deležem precepljenih nismo zadovoljni"

BREŽICE Kot nam je prejšnji konec tedna povedal Dražen Levojević, direktor Zdravstvenega doma Brežice, "v občini Brežice beležimo pri vsej populaciji precepljenost slabih 45 % z enim odmerkom in 39 % z vsemi odmerki. Če pa pogledamo populacijo starejšo nad 18 let ,pa 52 % s prvim odmerkom in 46 % z obema odmerkoma oziroma z vsemi odmerki. Dejstvo je, da s takšnim deležem precepljenih nismo zadovoljni, in da poskušamo z različnimi prijemi povečati precepljenost."

Dobro sodelovanje z ostalimi v zdravstvu

"Vsak teden izvajamo množično cepljenje nenaročenih skupaj z Splošno bolnišnico Brežice in si delimo dneve med obema ekipama in na ta način zagotavljamo gospodarno rabo cepiva, ker se pri manjšem številu cepljenih pojavljajo ostanki tega cepiva. Tu tudi dobro sodelujemo z Zdravstvenim domom Krško in se medsebojno usklajujemo," pravi Levojević.

Načrt o obiskovanju krajev na hribovitem območju

Ob tem z mobilno ekipo že nekaj časa izvajajo cepljenja po krajevnih skupnosti in po domovih cepljenja nepokretnih, oziroma težje pokretnih. Sogovornik pravi, da "trenutno razmišljamo o tem, da bi z eno manjšo mobilno ekipo pokrili tudi nekoliko oddaljene kraje na hribovitem območju, ki niso v bližini sedežev krajevnih skupnosti."

"V Sloveniji 85.000 starostnikov nad 70 let, ki še niso cepljeni"

Na vprašanje o precepljenosti oseb nad 75 let direktor Zdravstvenega doma Brežice dodaja, "da je na ravni Slovenije 85.000 starostnikov nad 70 let, ki še niso precepljeni, kar je zaskrbljujoče."

Z začetkom šolskega leta večje zanimanje?

Ob začetku šolskega leta in morebitnem povečanem zanimanju za cepljenje pa Levojević še dodaja, "da težko kar koli pričakujem, ker to zanimanje zelo variira od obdobja do obdobja in od kraja do kraja."

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja