Skip to main content
V Posavju -1° C Četrtek, 9. februar 2023
10.12.2020
20:32
Direktorica ZD Sevnica o stanju okužb v občini Sevnica
Grafika: ePosavje.com
Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič, se stanje okužb s COVID-19 v občini Sevnica tudi v prvem decembrskem tednu ne umirja.

Od 1. do 9. decembra v občini Sevnica 205 potrjenih

V torek doslej največ aktivnih primerov

SEVNICA V občini Sevnica so od 1. do 9. decembra potrdili 205 primerov okužb s SARS-CoV-2-virusom in so edina posavska občina, kjer so prav vsak dan v tem času potrdili dvomestno število novopotrjenih primerov. Še več, 6. decembra so potrdili najmanj novih primerov v enem dnevu - 16. Največ novo potrjenih primerov v enem dnevu so v tem času zabeležili v torek, 8. decembra, 42. 

Od 30. novembra do 6. decembra v Sevnici 336 vzetih brisov

142 primerov je bilo pozitivnih, odstotek pozitivnih 42%

"Stanje okužb s COVID-19 se v občini Sevnica tudi v prvem tednu decembra ni umirila. V tednu od 30. novembra do 6. decembra je bilo v Zdravstvenem domu od skupno 336 vzetih brisov kar 142 primerov pozitivnih. S temi podatki je tako odstotek pozitivnih v tem časovnem obdobju v času Miklavža kar 42%," je ob tem povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič.

Število aktivnih primerov v občini Sevnica, 10. december 2020

"Virus se najbolj širi v skupnem gospodinjstvu, ko pride do okužbe enega od članov družine"

Direktorica je ob tem povedala, "da je več kot razvidno, da stanje okužb ne upada, temveč se zvišuje in to je res izjemno zaskrbljujoče. Vidimo lahko, da se virus širi v vseh okoljih, kjer imamo ljudje medsebojne stike. Najbolj se širi v skupnem gospodinjstvu, ko pride do okužbe enega od članov družine. Ponovno izpostavljam, da v kolikor imate v družini v skupnem gospodinjstvu okuženega člana, se nemudoma izolirajte. Ne hodite okrog, ne čakajte, da vam bodo okužbo potrdili v zdravstveni ustanovi. Ravnajte tako, kot da ste že okuženi, saj je verjetnost za okužbo izjemno velika."

"Ko se okužba pojavi znotraj družine, se nemudoma izolirajte"

"Pomebno je, da takšna družina nima stikov z zunanjim okoljem 7-8 dni"

"V kolikor se v času izolacije tudi pri vas pojavijo simptomi, kontaktirajte vašega osebnega zdravnika. Ta vam bo dal nadaljnja navodila. Ko se okužba pojavi znotraj družine, je velika verjetnost, da se okužijo vsi člani družine in zato ponovno poudarjam, da je izredno pomembno, da se takšna družina nemudoma izolira, nima stikov z zunanjim okoljem 7,8 dni. Tako se lahko izbruh uspešno ustavi," ob tem opozarja sogovornica.

Še enkrat več: Priporočila, ukrepi in njihovo dosledno upoštevanje

"Zavedajmo se, da se je res potrebno dosledno držati varnostne razdalje - 1,5 do 2m. Poglejmo okoli sebe na kakšni razdalji imamo človek, zmanjšajmo socialne stike na minimum. Pravilno nosimo ustrezno masko, da je pokrit nosni in ustni del. Redno in pravilno si umivajmo roke, skrbimo za higieno kašlja. Res dosledno in ves čas izvajajmo vse ukrepe, ki smo jih pričeli že v marcu ob prvih pojavih okužb."

Sevnica, proračun 2021

Kaj kažejo izkušnje?

"Že najmanjši prehladni znaki so v večini primerov pokazatelji okužbe z virusom"

"Izkušnje kažejo, da se že najmanjši prehladni znaki v večini primerov pokazatelji okužbe s COVID-19. Takoj kontaktirajte vašega osebnega zdravnika, kužnost pa je največja 2 dni pred in 2 dni pred izkazanimi prvimi znaki okužbe. Z velikim upanjem nas res navdaja dejstvo, da so cepiva proti COVID-19, ki so velik znanstveni izziv, že skoraj tukaj. V ponedeljek se je začela cepiti Velika Britanija. Cepiva, ki bodo dostopna na evropskem trgu, bodo morala pridobiti dovoljenje za promet na evropski agenciji za zdravila. Proizvajalci teh cepiv bodo morali dokazati, da so cepiva predvsem varna, kvalitetna in učinkovita. Želimo si, da bodo takšna cepiva karseda kmalu na voljo tudi v Sloveniji. Do takrat pa res varujmo svoje zdravje in zdravje naših najbližjih in najbolj ranljivih. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi storili vse, da nam bo uspelo," še dodaja direktorica Zdravstvenega doma Sevnica.

"Številke kažejo, da ukrepi nikakor niso prijeli"

"Edino sami lahko ustavimo to epidemijo, nihče ne more tega narediti namesto nas"

"Visoke številke kažejo, da ukrepi nikakor niso prijeli. Obiskal nas je prvi od treh mož in v tem smislu bom rekel, da je vrag odnesel šalo. Zadnji čas je, da se vsi skupaj zavedamo, da lahko sami ustavimo to epidemijo in da nihče ne more tega narediti namesto nas. Ukrepi sami po sebi niso nobeno zagotovilo, da bi lahko dosegli izboljšanje tega stanja," pa je povedal Jurij Pesjak, dr. med., spec. druž. med. iz Zdravstvenega doma Sevnica.

"Naše druženje mora biti omejeno samo na člane naših družin, tistih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo"

Kakor še pove, se moramo zavedati, da je vsak od nas lahko okužen. "Kužnost je največja dva dni preden zbolimo in zato je naše vsakodnevno obnašanje ali bomo bolezen prenesli na drugo osebo. Žal v teh časih ne smemo izvajati tega, kar si vsi želimo - druženja. Naše druženje mora biti omejeno samo na člane naših družin, tistih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo in živimo skupaj. Žal vse ostalo v teh časih je neprimerno in vodi do razširjanja bolezni."

(bš)

sevnica
video
koronavirus

Pridružite se nam