Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
12.11.2020
08:43
Foto: ePosavje.com
Občina Krško je v zgornji etaži trgovskega centra Podmornica na Vidmu uredila prostore za dnevni center za starejše v okviru Doma starejših občanov Krško.

V Podmornici na Vidmu bo kmalu zaživel dnevni center

Na 400 mdo 16 uporabnikov

KRŠKO Dnevni center je namenjen izvajanju dnevnega varstva starostnikov, kar pomeni, da so uporabniki te storitve sicer doma in da uporabljajo samo dnevno nastanitev za čas, ko so njihovi svojci v službi ali imajo druge obveznosti. V zgornji etaži podmornice bo za do 16 uporabnikov na voljo 400 kvadratnih metrov površine.

Socialna, osnovna in zdravstvena oskrba

V osrednjem dnevnem prostoru bodo potekale razne aktivnosti, pojasnjuje direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik, kajti v dnevnem varstvu bodo tako kot v institucionalnem varstvu potekale socialna, osnovna in zdravstvena oskrba. Uporabniki bodo zato največ časa preživeli v tem prostoru. "Imamo tudi kuhinjo in ko bo uporabnikov dovolj, se bo tukaj pripravljala hrana v celoti. Za vmesni čas se bo hrana vozila iz doma starejših občanov."

"Umestitev centra v samo mesto je prednost"

Iz izkušenj: "Pogled na ulico je tisto, kar starejši človek išče"

V centru je še en dnevni prostor s kavči, imajo pa tudi prostore s počivalniki s pogledom na dogajanje v okolici. Masnikova se je ob tem navezala na pomisleke nekaterih, da lokacija centra ni najprimernejša. "Vedno je več možnosti. Ena je, da takšen prostor umestimo v naravno okolje, kjer je veliko dreves in rož, vendar moramo v tem primeru iskati zunanjo lokacijo, kar pomeni za tistega, ki vozi uporabnika v dnevno varstvo, odmik in zahteva določen čas, da svojca pripelje. Mi smo umeščeni v samo mesto. Hkrati pa vidimo prednost te lokacije tudi v tem, da ob velikih steklenih površinah, ki jih ta prostor ima, uporabniki obdržijo stik z zunanjim svetom. Iz izkušenj lahko povem, da je pogled na ulico tisto, kar starejši človek išče," dodaja sogoovornica

Dnevni center na Vidmu

Dela, ki so potekala od začetka julija, so se z oktobrom zaključila

Celotna vrednost ureditve dnevnega centra znaša okoli 220.000 evrov, od tega okoli 180.000 za gradbeno-obrtniška dela, preostalo za nakup opreme. "Sicer je bila ta investicija sofinancirana z Evropske unije, skupaj je znašala 530.000 evrov, nabava celotnega objekta je znašala 270.000 evrov. Preostanek je bil namenjen za adaptacijo objekta in opremo," pravi krški župan Miran Stanko.

Kdaj začnejo? Ko bodo epidemiološke razmere to dovoljevale

Z izvajanjem storitve bodo pričeli takoj, ko bodo to dovoljevale epidemiološke razmere in ko bo ta storitev sproščena s strani Ministrstva za zdravje.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja