Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
02.09.2019
12:24
Grafika: ePosavje
Na seji Vlade Republike Slovnije so se seznanili s tehničnim dogovorom z Belgijo glede usposabljanja skokov s padali. To bo do 13. septembra potekalo na posavskem nebu.

Do 80 pripadnikov belgijske vojske z letalom C-130

BREŽICE Kot pravijo v sporočilu, bo do 80 pripadnikov belgijske vojske (padalci, posadka letala in ekipa za vzdrževanje) z letalom C-130 in z vozili za transport pripadajoče opreme na letališču v Cerkljah ob Krki sodelovalo na usposabljanju skokov s padali z velikih višin in višin.

Med 29. avgustom in 13. septembrom

Na usposabljanju bosta med 29. avgustom in 13. septembrom sodelovala tudi pripadnika francoske vojske. "Cilj usposabljanja je zagotavljanje usposobljenosti belgijske padalske enote, sodelovanje pri izgradnji zmogljivosti Slovenske vojske na področju padalskega usposabljanja ter krepitev partnerstva med vojskami," še dodajajo v sporočilu.

2. september 2019

(12:25) Skoki z višine 6000 metrov

Od torka, 3. septembra, do petka, 13. septembra 2019, bo na letališču Cerklje ob Krki in v okolici potekalo usposabljanje belgijskih padalcev v skokih z ekstremnih višin. Gre za izjemno zahtevne skoke, ki se bodo izvajali v dnevnem in nočnem času z višin do 6.000 metrov, za katere se uporablja posebna oprema in dodaten kisik.

Pri izvajanju skokov bodo uporabljali letalo belgijskih oboroženih sil C-130 hercules, ki bo vzletalo in pristajalo na letališču Cerklje ob Krki. Dnevni urnik aktivnosti bo prilagojen trenutnim vremenskim razmeram, sicer pa bodo padalci skočili predvidoma dvakrat dnevno v popoldanskem in večernem času. Pristajalna mesta padalcev bodo v rajonu Cerklje ob Krki – Sevnica – Trebnje – Novo mesto – Šentjernej – Krško.

Koordinacijo letalskih aktivnosti v slovenskem zračnem prostoru bo v sodelovanju s Kontrolo zračnega prometa Slovenije izvajal 15. polk vojaškega letalstva, ki bo belgijski enoti v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki zagotavljal logistično podporo in nemoteno izvajanje letalskih operacij.

Vir: Slovenska vojska

(bš)

krško
brežice
letališče cerklje ob krki
slovenska vojska

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja