Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
13.08.2021
08:47
Stanje suše po Sloveniji, 13. avgust 2021
Grafika: ARSO
Prvih trinajst dni lanskega avgusta je bilo z 89,2 mm padavin v primerjavi z enakim obdobjem letošnjega leta zelo namočeno. V tem času je letos padlo 33,6 mm dežja.

V zadnjih 30 dneh temperaturni odklon med 1 in 1,5°C

KRŠKO Na Agenciji Republike Slovenije v napovedi suše v zadnjih 30 dneh pravijo, da je temperaturni odklon od povprečnih temperatur v večjem delu države med 1 in 1,5 °C. "Le v majhnem delu na severozahodu države imamo normalne temperaturne razmere, s temperaturnim odklonom okoli 0,5 °C," pravijo v Sušomeru, na svoji spletni strani.

Padavine v zadnjih 30 dneh v mejah normale

Kako je bilo z dežjem? Na ARSO ocenjujejo, da je količina padavin v zadnjih 30 dneh v mejah normale, v nekaterih delih države beležijo deževne razmere, saj je padlo okoli 150 % padavin. Takšne razmere so v večjem delu Savinjske doline, v Posavju ter v Beli krajini. 

Površinski sloj tal: Do torka pričakujejo poslabšanje 

Vse do torka zaradi pričakovanih suhih in vročih dni v površinskem sloju tal v naslednjem sedemdnevnem obdobju pričakujejo poslabšanje v regijah južnega dela Slovenije na Kočevskem, Dolenjskem, Beli krajini in Spodnjeposavskem ter na Koroškem. Drugod sprememb ne pričakujemo, na Goriškem se bodo nadaljevale zmerno sušne razmere.

Od torka sprememba vremena

V napovedi razvoja vremena dodajajo, da bodo v ponedeljek nevihte najverjetneje nekoliko pogostejše. V torek pričakujejo obilnejše padavine, v večjem delu Slovenije bo najverjetneje padlo od 10 do 30, krajevno tudi nad 50 mm padavin. Najmanj padavin pričakujejo na vzhodu Slovenije.

Vročina bo popustila

Tudi v sredo in četrtek bo zmerno do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, bo razmeroma sveže, saj bodo od srede naprej najvišje dnevne temperature okoli 24°C.

(bš, eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja