Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
04.03.2022
10:31
Zaporožje
Grafika: ePosavje.com
Dogodek na območju jedrske elektrarne Zaporožje nima vpliva na ozemlje Slovenije, so sporočili iz Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Povišanega sevanja niso zaznali

Iz Mednarodne agencije za atomsko energijo so sporočili na Upravo Republike Slovenije jedrsko varnost, da je v petek, 4. marca, ob 0:40 po našem času prišlo na lokaciji jedrske elektrarne Zaporožje do obstreljevanja in posledično požara. Požar je izbruhnil na stavbah, ki niso vitalne za jedrsko varnost elektrarne, požar je bil pogašen.

Na lokaciji elektrarne deluje še ena od šestih enot

"Ruske vojaške enote so zavzele področje elektrarne. Osebje elektrarne še naprej dela in nadzoruje stanje elektrarne. Na lokaciji elektrarne deluje še ena od šestih enot. Osebje preverja morebitno škodo, zaustavili so dve enoti, ki jih ohlajajo, ostale tri enote so bile zaustavljene že prej," pravijo v sporočilu.

Hlajenje elektrarne zagotovljeno

Hlajenje elektrarne je zagotovljeno, povišanega sevanja v okolju niso zaznali in dogodek nima vplivov na ozemlje Republike Slovenije. Dogodek spremlja strokovna skupina Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, ki bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju.

(eP)

ukrajina

Pridružite se nam