Skip to main content
V Posavju 33.6° C Ponedeljek, 27. junij 2022
25.06.2022
20:26

Čeprav dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni obvezno, je pa nujno. Z njim se izognete doplačilu zdravstvenih storitev in zdravil, katerih stroški so v večini primerov izjemno visoki. Njegovo uveljavljanje je izjemno preprosto, saj potrebujete le aktivno kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Čeprav v splošnem velja, da je naše zdravstvo brezplačno, pa temu ni ravno tako. Naš sistem zdravstvenega zavarovanja je oblikovan tako, da približno 70% stroškov zdravljenja krije obvezno zdravstveno zavarovanje, preostalih 30% pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

V izogib enormnim stroškom zdravljenja, morate dopolnilno zdravstveno zavarovanje skleniti, ko:

 • se prvič zaposlite,
 • izgubite status študenta ali dijaka,
 • odprete svoje podjetje,
 • postane državljan Republike Slovenije,
 • iz drugih razlogov nimate urejenega zdravstvenega zavarovanja.

Zavarovanja pa ni potrebno plačevati otrokom, dijakom in študentom s statusom oziroma do 26. leta starosti ter vojnim veteranom.

Medtem, ko za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi vaš delodajalec, pa morate za dopolnilno zavarovanje poskrbeti sami. Sklenete ga lahko pri eni izmed treh zavarovalnic, in sicer Triglav, Vzajemna in Generali.

Ne glede na to, ali se odločite za dopolnilno zavarovanje Triglav, Vzajemna ali Generali, so si premije med seboj zelo podobne. Ponudbe se med seboj razlikujejo le v dodatnih ugodnostih, ki vam jih posamezna zavarovalnica ponuja, zato se jih splača preveriti.

Prednosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Marsikdo je mnenja, da zdravstvenih zavarovanj ne potrebujemo. Vse to je res, vendar le do tedaj, dokler smo zdravi. Ko pa se zgodi nepredvidljiva nesreča ali bolezen, takrat šele spoznamo, kako visoki so lahko stroški zdravljenja in da je urejeno zdravstveno zavarovanje še kako pomembno.

Z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem ne boste imeli nobenih dodatnih stroškov v primeru obiska zdravnika. Je nekakšen podporni steber obveznemu zdravstvenemu zavarovanju, ki posamezniku zagotavlja socialno varnost.

Obseg kritja določa Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zato je pri vseh zavarovalnicah enak. Na primer Generali dodatno zavarovanje vam zagotavlja enake prednosti kot pa zavarovanje pri Triglavu ali Vzajemni. Pa si poglejmo, katere.

Če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem:

 • vas to zaščiti pred visokimi stroški zdravstvenih storitev,
 • imate v primeru poškodbe krito zdravljenje kot tudi prevoz do bolnišnice,
 • imate v celoti krito zdravljenje v bolnišnici,
 • imate v primeru hujše poškodbe krito tudi rehabilitacijo,
 • so vaši otroci prav tako zavarovani,
 • vam ni potrebno plačevati zdravil na recept,
 • imate krite tudi stroške za ortopedske, ortodontske, slušne in očesne tehnične pripomočke.

Zavedati se moramo, da se naše zdravje lahko čez noč spremeni. In to velja v primeru, če smo stari ali mladi. Seveda bodo zdravniki v vsakem primeru poskrbeli za vas, vendar bo zatem sledil račun, katerega si marsikdo ne more privoščiti. Zato je prav, da za dopolnilno zdravstveno zavarovanje še pravočasno poskrbite.

Uveljavljanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Uveljavljanje dopolnilnega zavarovanja je popolnoma enako, če imate sklenjeno Vzajemna dopolnilno zavarovanje ali pa dopolnilno zavarovanje pri zavarovalnici Generali ali Triglav. Pomembno je vedeti, da lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje uveljavljate le z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Za uveljavljanje sicer ne potrebujete nič posebnega - vsi podatki o vašem zdravstvenem zavarovanju so zapisani na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja, zato je to edina stvar, ki jo morate imeti s seboj pri zdravniku.

Če uveljavljanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja primerjamo z uveljavljanjem nezgodnega ali življenjskega zavarovanja, potem je postopek veliko bolj preprost. Medtem ko za dopolnilno zavarovanje potrebujete le zdravstveno kartico, pa morate za uveljavljanje nezgodnega zavarovanja poskrbeti za marsikatero dokumentacijo. Tako je v primeru poškodbe potrebno izpolniti ustrezen obrazec, poleg tega pa priložiti še zdravniške izvide poškodbe in kopijo zdravstvenega kartona, iz katerega je razviden celoten potek zdravljenja.

Pri uveljavljanju dopolnilnega zavarovanja bodite pozorni na morebitno čakalno dobo

Praviloma velja, da vam dopolnilno zdravstveno zavarovanje velja že takoj naslednji dan, ko ga sklenete. Izjema velja za vse tiste, ki si tovrstnega zavarovanja niso uredili pravočasno. Običajno so to študentje in dijaki, ki jim je potekel status, in vsi tisti, ki prekinejo obstoječe zavarovanje in v roku enega meseca ne sklenejo novega.

Za takšne primere, ko dopolnilno zavarovanje ni bilo pravočasno sklenjeno, zakon predvideva 3-mesečno obdobje, ki ga imenujemo čakalna doba. V tem času morate plačevati premijo, vendar nimate nobenega zavarovalnega kritja – torej morate zdravstvene storitve plačati iz lastnega žepa.

Namen čakalne dobe je v tem, da ljudje ne bi sklepali dopolnilnega zavarovanja šele ob bolezni, prihajajoči operaciji, rehabilitaciji in koriščenju drugih zdravstvenih storitev.

Poskrbite za svoje zdravje in pravočasno sklenite dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Bolezen ne izbira, zato lahko preseneti prav vsakogar, ne glede na starost, prehrano, telesno aktivnost in druge življenjske navade. Zato si vzemite nekaj minut svojega časa, ga namenite sebi in sklenite dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

S tem ne boste poskrbeli zgolj za svoje zdravje, ampak tudi za večjo socialno varnost.

zdravje
oglasna novica

Pridružite se nam