Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
23.09.2020
09:07
Dozorevanje grozdja v Posavju, 2020
Foto: arhiv ePosavje
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto v petem tednu spremljanja dozorevanja grozdja pravijo, da se trend dozorevanje zaradi sončnega vremena in visokih temperatur nadaljuje.

Trend dozorevanja grozdja se nadaljuje

Vsebnost sladkorja se je zvišala, vsebnost skupnih kislin pa padla

KRŠKO Podatki četrtega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2020 kažejo, da se trend dozorevanja grozdja zaradi sončnega vremena in visokih temperatur nadaljuje. "Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 8°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin je padla za cca 0,6 g/L (predvsem na račun nižanja jabolčne kisline) in pH vrednost se je posledično zvišala za 0,07 v primerjavi s preteklim tednom," pravijo v sporočilu.

Katere vse sorte že priporočajo za trgatev?

Glede na podatke iz vzorčenj in v odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter tipa vina, ki ga želite pridelati, priporočajo trgatev sort kot so kraljevina, kerner in sauvignon, odvisno od lege in zdravstvenega stanja pa tudi sorto laški rizling in modro frankinjo.

Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde

"Spremljajte dozorevanje grozdja v vašem vinogradu"

Kakor dodajajo, so rezultati opravljenih meritev merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, "zato opozarjamo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, predvsem zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve."

Odstranite poškodovano in neobarvano grozdje

S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen odstranite poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških mote

vinogradništvo
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja