Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
30.09.2020
13:22
Spremljanje dozorevanja grozdja v Posavju
Foto: arhiv ePosavje
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so objavili rezultate šestega vzorčenja grozdja, ki so ga beležili v zadnjih tednih v spremljanju dozorevanja grozdja.

Podatki dozorevanja se bistveno niso spremenili

"Zelo upočasnjeno dozorevanje"

KRŠKO Podatki šestega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2020, ki ga opravljajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Novo mesto, kažejo na zelo upočasnjeno dozorevanje, saj se podatki spremljanja dozorevanja niso bistveno spremenili oz. so se le minimalno, predvsem kot posledica slabega vremena oz. dežja.

Kako je z vsebnostjo sladkorjev in skupnih kislin?

"Vsebnost sladkorja je ostala na isti ravniglede na prejšnji teden, oz. je nekoliko nižja zaradi dežja, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 1 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,07," pravijo v sporočilu.

Svetujejo trgatve laškega rizlina in modre frankinje

Pa tudi renski rizling, rumeni plavec in žametovko

Glede na podatke z vzorčenj svetujejo trgatev sort laški rizling in modra frankinja. "V primeru dolgoročne neugodne vremenske napovedi, svetujemo trgatev tudi sort renski rizling, rumeni plavec in žametovka," dodajajo v sporočilu.

Zaključili s spremljanjem dozorevanja grozdja

Tako so zaradi večine pobranega grozdja v vinogradih, kjer so spremljali dozorevanje grozdja, s šestim tednom zaključili s spremljanjem dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje letnika 2020.

(bš)

vinogradništvo
brežice
krško
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja