Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sobota, 1. april 2023
17.08.2022
08:57
Dragutin Križanić
Foto: ePosavje.com
Dragutin Križanić je nekdanji ravnatelj Glasbene šole Brežice in prejemnik odlikovanja Republike Slovenije, medalje za zasluge.

"Pozitiven posebnež"

BREŽICE Z nekdanjim ravnateljem Glasbene šole Brežice in vsestranskim glasbenim ustvarjalcem ter spremljevalcem življenja v Brežicah Dragutinom Križanićem smo se pogovarjali o bivšem učencu te glasbene šole in našim sogovornikom v večerni oddaji Posavski tednik. Ob omembi imena Jure Godler Križaniću vedno prinese nasmeh na obraz. "Korakajoč po svetu v tem času, ki mu rečemo življenje, srečujemo ogromno različnih ljudi. Eni gredo mimo nas in ne pustijo nobenih sledi, drugi pa pustijo zelo globoke sledi. V mojem življenju je Jure Godler pustil res globoke sledi. Kot učenec Glasbene šole Brežice je bil pozitiven posebnež, bom rekel tako," nam je v Brežicah povedal Križanić. 

"Z njim smo dobili človeka, s katerim smo uvajali novosti."

Godler je bil v glasbeni šoli izjemno talentiran. "Z njim smo dobili človeka, s katerim smo uvajali novosti. Naš simfonični orkester je na svojem prvem nastopu na reviji simfoničnih orkestrov glasbenih šol Slovenije igral dva stavka Juretove simfonije. Jure je vodil orkester kot koncertni mojster. S profesorjem Sverakom je Jure vodil prvi godalni kvartet na tej šoli," dodaja.

"Skladbica" za 60. letnico Glasbene šole Brežice

Ob tem je povedal tudi anekdoto, kako je Godler ob 60. letnici Glasbene šole na prošnjo Križanića napisal "skladbico," kot pravi naš sogovornik. "Bom napisal, bom napisal. Opero bom napisal," je po pričanju Križanića tedaj dejal Godler. "Jure je napisal opero na svoj libreto. Ko je prinesel opero, notne materiale v glasbeno šolo, smo jih pogledal in smo bili fascinirani. Čez dva dni smo dobili še material za dve flavti. Jure je rekel, to sem napisal v petih dneh. Takšne stvari uspevajo samo posebnim ljudem."

"Hvaležen sem, da sem Jureta sploh srečal"

"Hvaležen sem, da sem Jureta sploh srečal, da sem ga spoznal in sem se večkrat z njim pogovoril. Peljal sem ga na podelitev nagrade za kompozicijo v kategoriji srednjih šol. Jure je na evropskem natečaju prejel tretjo nagrado v kategoriji srednjih šol, pri nas je bil na osnovni glasbeni šoli," pravi Križanić. "Niso bili zanimivi tisti, ki so dobili prvo, drugo nagrado. Jure je bil zanimiv za medije, bil je osnovnošolec, izredno zanimiv za vse. Peljala sva se nazaj, šla sva na pizzo in Jure je začel po mizi udarjati s prsti. Sem rekel, a je nova ideja? Je rekel, ja ja. In a bo zdržala do doma? Pa je rekel, da ni problema, da vse ima v glavi in ne potrebuje klavirja."

Za zaključni koncert je napisal koncert svojih skladb

Jure je delal krasne stvari, se spominja naš sogovornik. "Šolanje na naši glasbeni šoli je zaključil s koncertom svojih skladb. Takrat je na novo napisalo sonato v A duru, glasbeni šoli je pustil partituro svoje nove opere. Jure mi bo ostal v prekrasnem spominu. Ne samo meni, ampak na celotni šoli. Sploh pa njegovemu profesorju violine, prof. Sveraku. Imela sta poseben odnos."

O tem, kako se je pripravljal na sprejemni izpit

Križanić je z nami delil anekdoto, kako se je Godler pripravljal na sprejemni izpit pred vpisom na srednjo glasbeno šolo. "Po zimskih počitnicah je prišel na šolo in ga je profesor pobaral, da naj zaigra etido. Kakšno etido, je vprašal. Profesor mu je odgovoril, da skladbo, ki jo pripravlja za sprejemni izpit. Na to, da ni nič vadil in na vprašanje, kaj je počel, je profesorju rekel, da je komponiral. Ta mu je odgovoril, da bo komponiral, ko bo prišel na srednjo šolo. Pojdi domov in se nauči ter pridi nazaj. Jure je šel k babici, čez eno uro je prišel nazaj in etido odigral na pamet. Ostali so čudoviti spomini," v smehu pravi Križanić.

Jure Godler

Križanić: "Brežičani smo ponosni Jureta Godlerja"

"Področje glasbe je s tem, da se je Jure odločil za nekaj drugega, izgubilo ogromno. Je pa drugo področje dobilo. Tako je za spoštovati njegovo odločitev, da se ukvarja s tem, s čimer se danes ukvarja. Ko ga vidim na televiziji, mi vedno izvabi nasmeh na obraz s svojo duhovitostjo, inteligenco, znanjem. Brežičani smo ponosni na Jureta Godlerja," še dodaja Križanić.

brežice
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja