Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
10.03.2021
17:47
Poropatić, Petrinja
Grafika: ePosavje.com
Skupina Kostak je petčlanski družini Poropatić iz okolice Petrinje na Hrvaškem, ki ji je konec decembra dom uničil rušilni potres, priskrbelo nov, začasni dom. Več v nadaljevanju novice.

Družina Poropatić od januarja v novi mobilni hiški

Donacija po decembrskih rušilnih potresih v okolici Petrinje

KRŠKO Petčlanski družini Poropatić je potres, ki je konec lanskega decembra prizadel območje Petrinje, uničil dom. Družina je nekaj dni bivala v avtomobilu, potem v prikolici, januarja pa so se preselili v mobilno hišico. Priskrbela jim ji je družba Kostak, njena predstavnika pa sta jih obiskala in preverila, kako so zaživeli v novem domu.

"Zdaj je popolnoma drugače"

Družina se je iz vasi Banski Grabovac preselila v 20 kilometrov oddaljeno Petrinjo. Mobilna hiška stoji na parceli Mirkove mame, ki živi v sosednji hiši. "Zdaj je popolnoma drugače. Lepo in dobro nam je, tudi otroci so zadovoljni in srečni, imajo svoj prostor. Tudi midva imava svoj prostor," pove Irena. Funkcionalno je. "Smo petčlanska družina in ne zaznavamo, da imamo na voljo zgolj 35, 36 kvadratnih metrov. Zelo je funkcionalno in udobno," doda Mirko.

Mobilno hiško so družini pripeljali že januarja

Opremljeno mobilno hišo, ki je varna in topla tudi pozimi, so družini pripeljali že januarja. Prejšnji teden so jih predstavniki podjetja obiskali, da bi preverili, kako je družina v novem domu zaživela in ali je v njej poskrbljeno za vse, kar potrebuje. "Tako, danes smo podpisali pogodbo in zdaj smo ponosni lastniki," pove Irena

Veliko mladih se je iz Petrinje izselilo

Veliko ljudi, predvsem mladih, se je po rušilnem potresu iz Petrinje izselilo. Zgovoren je že pogled na strogi center mesta. "Ves svet vidi, da je to zelo žalostno. To, kar je bilo, je od neke naravne sile in tako rekoč ne vem, ali bodo kaj popravili. Od potresa v Zagrebu je minilo že leto dni in se ni nič premaknilo," pove gospod iz Petrinje.

"Mi smo radi tukaj, radi imamo Petrinjo, radi imamo to mesto"

Kljub stanju v mestu pa si tu petčlanska družina želi ostati, ker kot poudarja Mirko, so tu najsrečnejši. "Mi smo radi tukaj. Radi imamo Petrinjo, radi imamo to mesto, tu sva obiskovala šolo. Tu smo ostali in čakali. Videli so nas ljudje in bog ter nam ponudili pomoč. Ostajamo tukaj in se bomo borili, dokler se bomo lahko, da bi ostali tukaj."

"Nova pridobitev nam pomeni zelo veliko"

"Nova pridobitev nam pomeni zelo veliko. Bilo nam je zelo težko, po tem potresu smo bili šest dni v avtomobilu, nato smo bili v majhni kamp hišici," sta nam zaupala zakonca Poropatić. "Bilo nam je težko, ker nismo imeli prostora za osnovne stvari, niti za higieno," pravi Irena Poropatić, njen mož Mirko pa je dodal, da so v 20 sekundah izgubili vse. "Šest dni smo pretrpeli v avtomobilu, še deset dni smo bili v majhni kamp hišici na treh kvadratnih metrih, Z donacijo in mobilno hiško so se vrnili v naše staro življenje."

"Hiška je že na mestu, družina je vseljena, vsi so srečni in zadovoljni"

"Hiška je že na mestu, družina je vseljena, vsi so srečni in zadovoljni. Mi pa tudi, ker smo to zadevo predali družini, ki je to zadevo potrebovala," je ob tem povedal Ivan Radej iz družbe Kostak, d. d. Do družine Poropatić so, tako Radej, prišli po nekem spletu naključij.

"To je bilo srečno naključje"

"Sami smo iskali družino, ki bi takšno donacijo skupine Kostak potrebovala. S kolegom Janezom sva se malo vozila okoli, našla sva Banski Grabovac in prišla do družine Poropatić, ki je ostala brez svoje hiše. To je bilo srečno naključje, da smo se pogovoril in dogovorili ter, da smo donacijo predali v prave roke."

Fotogalerija (Foto: ePosavje TV):

(eP)

kostak krško
video
krško
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja