Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
07.07.2022
10:38
Foto: ePosavje.com
Žetev pšenice je v polnem teku, pridelovalci pa ne vedo, kakšne bodo cene. V petek jih je presenetila namera vlade, da država v celoti odkupi slovenski pridelek.

Težava je predvsem v logistiki

Namera vlade, da odkupi vso pšenico, proizvedeno v Sloveniji, je na naš trg prinesla precej zmede, pravi vodja kooperacije odkupa in hladilnice v Kmečki zadrugi Brežice Simon Zevnik, ki je hkrati pridelovalec pšenice. Pridružili smo se mu pri žetvi na kmetiji v Dolenjih Skopicah. "Zmedeni so odkupovalci, zmedeni so kmetje, nihče ne ve o tej nameri nič, do zdaj ni bilo nobenih podatkov, pozivi so bili iz zadružne zveze, iz zadrug, da se vlada izjasni, kako bo to naprej izpeljala," je jasen. Težava je predvsem v logistiki, poudarja, in tudi v tem, ker je do odločitve prišlo v zadnjem trenutku. "V našem posavskem delu se je žetev pšenice začela že okoli 27. oz. 28. junija, kar pomeni, da je večina že požete. Spravljene v silosih, kjer imamo dogovorjeno, da imamo vso pšenico na skladišču, nimamo pa še pravega kupca, prave cene."

Od 300 evrov za krmno do 380 za premium pšenico

Stroški za proizvodnjo tone pšenice znašajo okoli tristo evrov in od tod moramo izhajati, pravi Zevnik, ko beseda nanese na ceno. "Tristo evrov je minimalna cena za krmno pšenico in do 370 oz. 380 evrov za premium pšenico. To so naše želje, če bodo izpolnjene, je pa druga zadeva."

Pšenico sicer praviloma prodajo domačim kupcem, "včasih, odvisno od leta, potuje tudi v tujino, a če so slovenski mlinarji zainteresirani, se proda doma," še dodaja sogovornik.

(eP)

kmetijstvo
brežice
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja