Skip to main content
V Posavju 25.8° C Četrtek, 29. julij 2021
06.01.2020
12:36
Dan samostojnosti in enotnosti, Radeče
Foto: Občina Radeče
Dan po božiču so se na dela prost dan, 26. decembra, v parku v Radečah zbrali občani, ki so z nastopajočimi vred na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti obeležili državni praznik.

Državni praznik v radeškem parku

RADEČE V spremljajočem kulturnem programu so sodelovali člani Gledališkega društva Radeče in Moški pevski zbor Papirničar Jagnjenica, Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa se je poklonila spominu na pot do samostojnosti in padlim žrtvam z vencem in svečami. Slovesnost so spremljali praporščaki številnih društev z območja radeške občine.

Obeležili dan samostojnosti in enotnosti

"23. decembra 1990 smo se Slovenci skoraj soglasno, s kar 95 odstotno podporo tistih, ki so se udeležili plebiscita, odločili za samostojno in neodvisno državo Slovenijo, 26. decembra so bili razglašeni rezultati plebiscita in nedvoumno smo Slovenci izrazili enotno težnjo, da skupni cilj dosežemo po samostojni, neodvisni poti. Z močno voljo in odločnostjo smo se uprli negotovosti, se poenotili in povezali ter postavili zase. Živeli smo za iste cilje, za skupno dobro, v enotnosti, presegli smo delitve na vaše in naše. Enakovredno smo se samozavestno postavili ob bok večjim in dokazali, da je v jasno začrtani ambiciji in poenotenju moč," je med drugim dejala slavnostna govornica, direktorica radeške občinske uprave, Marjetka Lipec. Opomnila je še na vsebino pomembnih dokumentov, Majniške deklaracije in Ustave Republike Slovenije in poudarila, da je "nujno potrebno, da se ponovno naučimo spoštovati med seboj, biti strpni eden do drugega, prevzemati odgovornosti za svoja dejanja in nenazadnje ponovno vzpodbuditi čut za medsebojno zaupanje."

Fotogalerija (Foto: Občina Radeče):

Preden je zbranim zaželela srečno in uspešno 2020, pa je zbranim razkrila še en pomemben datum - 23. decembra je bila namreč pred 25 leti ustanovljena Občina Radeče, na kar je na decembrski občinski seji s ponosom opozoril že občinski svétnik Miran Prnaver.

Doroteja Jazbec
foto: Občina Radeče

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja