Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
15.02.2022
08:32
Brežice s Šentvida
Foto: arhiv ePosavje
Predstavniki Državnega sveta so na ponedeljkovi seji Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, podali pozitivno mnenje k predlogu, da Občina Brežice postane mestna občina.

Mestna občina Brežice

BREŽICE V Brežicah pravijo, da je ponedeljkova odločitev predstavnikov Državnega sveta nadaljnji korak v smeri prizadevanj pridobitve statusa mestne občine. "Dokončna odločitev glede naziva mestne občine je sedaj v rokah poslancev Državnega zbora Republike Slovenije," so optimistični v Brežicah.

Brežičani: "Ustanovitev mestne občine ni pomembna le za krepitev Brežic"

Konec decembra je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec vložil identičen predlog spremembe Zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij, kot ga je v 2021 uspešno vložil poslanec SNS Dušan Šiško v imenu občine Krško, dodajajo v Brežicah. Ob tem verjamejo, "da je ustanovitev mestne občine Brežice pomembna ne le za krepitev Brežic, temveč tudi za krepitev celotne regije Posavje, kjer bosta dve močni mestni občini prispevali k še hitrejšem razvoju v tem delu Slovenije ob jugovzhodni meji države."

"Za odločanje o predlogu za ustanovitev mestne občine ni več ovir"

In kot nadaljujejo, "za odločanje o predlogu za ustanovitev mestne občine Brežice ni več ovir, saj bo glasovanje tudi dokaz, da je državni zbor dosleden pri svojih odločitvah, enako tudi za posavske poslance, ki javno ves čas zagovarjajo enotnost svojega dela, ko gre za korist občin v Posavju."

Prva pobuda zavrnjena

Ob podani pobudi za ustanovitev mestne občine Krško je svoj predlog oblikovala tudi občina Brežice, pobudo je vložil brežiški poslanec in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Prva pobuda je bila zavrnjena z obrazložitvijo, da je predsednik Zorčič vložil dopolnilo zakona v neskladju s poslovnikom državnega zbora.

(eP)

brežice
mestna občina

Pridružite se nam