Skip to main content
V Posavju 3.7° C Nedelja, 28. november 2021
06.11.2020
12:32
Foto: ePosavje.com
Čas epidemije oziroma celotna situacija, s katero se soočamo, pri vsakomur od nas povzroča različne odzive. In prav o tem smo se pogovarjali z direktorjem Družinskega inštituta Zaupanje.

Strokovnjaki zaznavajo porast stisk, družinskega nasilja

S kakšnimi težavami oz. stiskami se ljudje soočajo v tem času?

SEVNICA Z direktorjem Družinskega inštituta Zaupanje Damijanom Gancem smo se pogovarjali o duševnih preizkušnjah v času epidemije. "To je čas tesnobe, negotovosti, zato je veliko nelagodja, strahu, kam se bo situacija odvila. Veliko je medosebnih stisk v tem času, ker gre za obdobje, ko smo veliko skupaj v zaprtih prostorih in je potrebno nekako vseskozi uravnavati čustva v medosebnih odnosih, kar seveda za mnoge družine predstavlja velik izziv."

"Čas, v katerem je potrebno veliko delati na odnosih, da ga premostimo"

"Lahko prihaja do napetosti, mogoče se izreče kaj takega včasih v tej napetosti, kar si ne želimo, tako da je veliko medosebnih stisk. Tudi nasilje se lahko pojavi v takem obdobju. Opažamo, oziroma je znano, da je v takem obdobju več družinskega nasilja, ki pogosto ostaja skrito. Tako da je res to čas, v katerem je potrebno veliko delati na odnosih, da ga premostimo."

Pravite, da je nasilje skrito. Imate morda kakšno oceno za koliko se je v tem času povečalo?

"Te ocene nimamo, imamo pa posamezne zgodbe. Pripovedujejo nam jih uporabniki, strokovni delavci, ki delajo na področju nasilja. Govorijo o tem, da se je povečalo število klicev žrtev nasilja. Tudi sama narava časa je takšna, da enostavno lahko pridejo ven boleče vsebine v vsakem posamezniku in se lahko to transformira v nasilje nad drugimi, kar je samo po sebi uravnavanje stiske na nefunkcionalen način."

Kaj pa delo od doma, šolanje?

"To predstavlja zelo velik izziv. Delo od doma je že samo po sebi zahtevno, zato ker težko razmejimo med domačim okoljem, med skrbjo, nego otrok recimo in na obveznosti, ki jih kljub vsemu moramo opraviti, tako da je to velik izziv, še posebej tam, kjer imajo starši majhne otroke, ki potrebujejo spremljanje. Otrok v nižjih razredih osnovne šole se zelo težko strukturira in dela vse obveznosti sam, tako da je to dodaten izziv, veliko je stresa in tudi izgorevanja. Mnogi starši pripovedujejo o tem, da komaj čakajo, da se to naporno obdobje konča."

Kaj pa sam strah pred boleznijo, pred okužbo?

"Ljudje se različno odzivamo na strah, oziroma na možnost okužbe. Nekateri to jemljejo z levo roko, nekatere pa je zelo strah in tudi nekateri celo pravijo, da bi rajši izgubili službo, kot pa bili odgovorni zato, da prinesejo okužbo na dom, kjer imajo koga ranljivega, predvsem starejše. Mislim, da je zelo pomembno to, da smo rahločutni do tega, da lahko kdo drug doživlja drugače stvari in da imamo v mislih tudi to, da tudi če sami nimamo tega strahu, da smo obzirni do drugih, ki ta strah imajo."

"Ključno je, da znamo biti prijazni drug do drugega, obzirni v tem času"

"Predvsem da ne omalovažujemo, ne razvrednotimo tega doživljanja, ker je ta strah pač tam in je potrebno z njim nekaj narediti. V tem smislu bi rekel, da je ključno, da znamo biti prijazni drug do drugega, obzirni v tem času, da se tudi zanimamo za to, kako drugi doživlja stvari, ker pravzaprav najboljša zaščita pred globljo stisko, je to, da se nekdo zanima za tvoje doživljanje, da nekdo vzame tvoje doživljanje zares, da ga ne razvrednoti, ker samo tako na nek način umirimo občutke, ko je nekdo z nami in zdrži s tem, kar doživljamo."

V tem času, ko ste vzpostavili telefonsko številko, na katero lahko ljudje v stiski vsak dan pokličejo, kakšni so odzivi?

"Vsak dan prejmemo nekaj klicev oseb, ki so v stiski. Predvsem je tukaj problem osamljenost, potem je stiska včasih operativne narave, v smislu kaj smem, kaj ne smem in se ljudje obrnejo na nas po čisto praktična vprašanja. Ob tem pa seveda izražajo stisko, ki jo poskušamo na strokoven način pomiriti. Nekaj je pa tudi klicev s področja odnosov, se pravi stisk v odnosih - tudi nasilja, tako da smo se tukaj hitro odzvali. Kot nevladna organizacija imamo to možnost, da se hitro prilagajamo novim situacijam in smo se odločili v tem času za odprto brezplačno telefonsko linijo, na kateri je dosegljiva terapevtka stažistka. Omogočamo terapevtsko delo preko aplikacije Zoom, se pravi video terapije, kar sicer ni običajno."

(eP)

video
posavje

Pridružite se nam