Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
26.09.2019
07:53
Foto: OŠ XIV. divizije Senovo
Od 3. do 12. septembra je v Manili na Filipinih potekalo mednarodno tekmovanje iz angleščine, na katerem so odlično nastopili učenci OŠ XIV. divizije Senovo pod mentorstvom Lee Opravž Ostrelič.

Osvojili 4 zlate in 3 srebrne medalje

V nadaljevanju novice objavljamo zapis učenca OŠ XIV. divizije Senovo. Samo Omerzu je opisal doživetja in tekmovanje, na katerem se je ekipa uvrstila med 100 najboljših, osvojili so 4 zlate in 3 srebrne medalje. Na tekmovanju je sicer sodelovalo 1500 učencev in dijakov iz 28 držav sveta.

Sporočilo v izvirniku:

Ekipa OŠ XIV. divizije Senovo se je med 3. in 12. septembrom 2019, udeležila mednarodnega tekmovanja iz znanja angleščine – Svetovnega pokala znanja (The World Scholar's Cup) v Manili in sicer t. i. Global Round-a. Udeleženci so se pomerili na petih področjih (umetnost in glasba, naravoslovje, zgodovina, književnost, sociologija), tekmovanje pa je vključevalo ekipno debato, kreativno pisanje, preizkus znanja z omenjenih področij in kviz. Po dolgem poletju, ki smo ga dobršen del preživeli v šoli, medtem ko so se naši sošolci zabavali na bazenu ali morju, je končno prišel september in dan odhoda na zelo oddaljene Filipine.

V torek, 3. septembra 2019, smo se trije učenci naše šole pod vodstvom mentorice, ge. Lee Opravž Ostrelič, odpravili na dolgo popotovanje. Vzleteli smo na zagrebškem letališču in po petih urah pristali v Dubaju, od tam naprej smo let nadaljevali do Manile. Prvi dan po prihodu učenci v zvezi s tekmovanjem nismo imeli nobenih aktivnosti, zato smo se odločili, da odidemo raziskovat mesto. Odšli smo do kitajskih četrti, starega dela mesta z obzidjem ter Rizal parka. Drugi dan je bila na urniku otvoritvena slovesnost, kateri je sledil lov na zaklad, pri katerem smo se vsi tekmovalci razdelili v skupine in opravljali zabavne naloge, ter se preko njih spoznavali. Bilo je zelo zanimivo in zabavno in že prvi dan smo spoznali veliko novih prijateljev. Tretji dan, v soboto, se je tekmovanje pričelo »zares«. Že zgodaj zjutraj so nas odpeljali na različne šole, v katerih smo se pomerili v debatah, pisali test in izkazali svojo domišljijo in znanje pri pisanju kreativnih esejev. Četrti dan smo se pomerili v »bowlu« (medekipno tekmovanje v poznavanju določenih tem/predmetov tekmovanja). Peti dan tekmovanja smo imeli prost dan. Ker je bila vremenska napoved kljub monsunskemu obdobju ugodna, smo obiskali Manili najbližjo plažo, se potapljali, poskusili lokalno kulinariko, si ogledali riževe terase in prostrane nasade manga. Zadnji dan tekmovanja je bila na vrsti zaključna prireditev in podelitev medalj. Naša ekipa se je uvrstila med 100 najboljših. Skupno smo prejeli 4 zlate in 3 srebrne medalje, kar je za našo malo šolo velik uspeh, še posebej v zelo hudi konkurenci azijskih tekmovalcev. Na tekmovanju sodelovalo 1500 učencev in dijakov iz 28 držav sveta. S tem odličnim rezultatom smo se kvalificirali na finalno tekmovanje na univerzi Yale v Connecticutu, ZDA, ki bo v mesecu novembru.

Bistvo vsakega tekmovanja je kar najboljša možna uvrstitev. Vendar je naša ekipa, poleg dobrega rezultata, odnesla domov trajen vtis o okolju, povsem drugačnem od našega, o kulturi in življenju na tretji celini sveta in vseh nepozabnih trenutkih, ki so se zgodili na poti.

Kot član ekipe sem izredno hvaležen za izkušnjo, ki me je poučila o drugačnosti, prijateljstvu, sprejemanju in medsebojnem sodelovanju. Različnost zame v resnici pomeni pogled posameznika na svet in kako vtisi in dogodki vplivajo na njegovo razumevanje okolja.

Samo Omerzu
OŠ Senovo

Senovo, 13. 9. 2019

krško
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja