Skip to main content
V Posavju 18.5° C Četrtek, 7. julij 2022
25.03.2021
19:57
Eko dan na OŠ Leskovec pri Krškem
Grafika: ePosavje.com
Četrtošolci leskovške osnovne šole so v minulem tednu podrobneje spoznavali okolje. V sodelovanju z družbo Kostak so namreč pripravili Eko dan z aktivnostmi na temo vode in odpadkov.

Eko dan na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem

Tudi o pravilnem ločevanju odpadkov

KRŠKO Na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem so v sklopu Eko dneva potekale aktivnosti s področja pitne vode, odpadne vode in ločevanja odpadkov. Poudarek je bil na praktičnih prikazih – otroci so spoznali, ali bolje rečeno ponovili, kako pravilno ločujemo odpadke in si pobliže ogledali specialno komunalno vozilo za odvoz odpadkov. "Naučila sem se, da je smeti treba ločevati, da bo narava zelo lepa," pove četrtošolka Nika.

"Treba je ločevati, če ne, bo narava onesnažena"

Njena sošolka Ema je podobnega mnenja. "Odpadki se morajo reciklirati, naučila pa sem se tudi, da so za različne odpadke različni zabojniki in če ne bomo reciklirali, lahko onesnažimo naravo." Nina ob tem doda, da "obstaja veliko zabojnikov in je treba ločevati, če ne, bo narava onesnažena."

Aktivnosti so potekale tudi v učilnicah

Od kod priteče voda in kako očistijo komunalno vodo iz gospodinjstev?

Aktivnosti pa niso potekale le pred šolo, ampak tudi v učilnicah, kjer so med drugim izvedeli, od kod priteče voda, ki jo pijejo ter kje in kako se očisti komunalna voda, ki nastane v gospodinjstvih. "Učencem pri teh uricah predstavimo poučne filmčke, ki jih posnamemo. Letos smo s seboj prinesli tudi model vodonosnika Krško-brežiškega polja, na katerem praktično prikažemo, kako padavine napajajo podzemno vodo in kako vodo črpamo," pojasnjuje Nina Leskovar Ferme iz družbe Kostak. V sklopu posameznih delavnic izvajajo tudi poskuse z vodo.

OŠ Leskovec pri Krškem je vključena v program Ekošola

Na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem okoljske vsebine sicer skozi vse leto vključujejo v svoje učne programe. "Naša šola je vključena v program Ekošola, ki je mednarodno uveljavljen program za celostno okoljsko vzgojo in izobraževanje. Glavni namen programa je spodbujanje in ozaveščanje mladih o trajnostnem razvoju. Program je v Sloveniji prisoten od leta 1996 in vanj je vključenih preko 700 ustanov. Zelo smo ponosni, da tudi v naši šoli plapola zelena zastava, ki je znak, da učitelji v svoj učni proces vključujemo različne okoljske teme, dotikamo se podnebnih sprememb, vode, energije, odpadkov, biotske raznovrstnosti in številnih drugih tem," pojasnjuje koordinatorica programa Ekošola na leskovški osnovni šoli Jasmina Mlakar.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Družba Kostak, d. d., je podprla nacionalno tekmovanje Eko kviz

Vsako leto se učenci udeležujejo različnih natečajev, ki jih ponuja program Eko šola. Tako so se nedavno udeležili nacionalnega tekmovanja v Eko kvizu, ki ga je letos podprla družba Kostak. Gre za tekmovanje za učence šestega, sedmega in osmega razreda. "Ravno letos bi morali državno tekmovanje gostiti na naši šoli, ker so naši učenci, naša ekipa učencev v lanskem šolskem letu zmagali. Žal je tekmovanje letos potekalo preko spleta, kljub vsemu pa smo ponosni na dosežke naših učencev, saj so na državnem tekmovanju dosegli tri srebrna priznanja," dodaja Mlakarjeva.

Eko dan pred Svetovnim dnevom voda

Na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem so Eko dan pripravili pred Svetovnim dnevom voda, ki ga obeležujemo 22. marca. Različne organizacije Združenih narodov vsako leto na ta dan razglasijo temo, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodami. Letošnja tema je Kaj ti pomeni voda?

(eP)

šole v posavju
krško
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja