Skip to main content
V Posavju 21.5° C Ponedeljek, 27. junij 2022
20.05.2019
13:20
Foto: Kostak d.d.
Na sobotni Eko tržnici so šolarji na stojnicah prikazali, kako lahko doma sami pripravimo naravna sredstva za čiščenje in osebno nego. Več fotografij in poročilo s tokratne Eko tržnice v nadaljevanju:

Pripravili so detergent za pomivanje posode, mila, kopalne soli, deodorante, kopalne kroglice, toaletne čistilne kroglice in plastelin. Zeliščarka Alenka Kukman je predstavila izdelavo tablet za pomivalni stroj in pralnega praška. Z uporabo naravnih sredstev namesto kemičnih lahko vsak prispeva k manjšemu onesnaževanju voda in k čistejšemu okolju, zato je bila osrednja tema letošnje Eko tržnice namenjana ozaveščanju o odgovornem odnosu do naših voda. Organizira jo družba Kostak, ki skozi vse leto pripravlja projekte ozaveščanja o skrbnem ravnanju z okoljem za vse generacije. Največ aktivnosti izvede po šolah, in sicer predstavitve o pitni vodi, odpadnih vodah in ločevanju odpadkov, za zaključek ozaveščevalnih aktivnosti v tem šolskem letu pa je Kostak pripravil Eko tržnico.

Sodelovali so učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ XIV. divizije Senovo, OŠ Podbočje, OŠ Koprivnica, OŠ Brestanica in malčki iz Vrtca Brestanica. Obiskovalce sta pozdravila direktor Sektorja komunale v družbi Kostak Jože Leskovar in podžupan Občine Krško Vlado Grahovac. Na odru so se predstavile plesalke OŠ Jurija Dalmatina Krško in OŠ Podbočje, Stara šola je pripravila modno revijo Zares trajnostne mode, mladi pa so se najbolj razveselili skupine BQL. Obiskovalcem tržnice so bili na voljo pridelki ekoloških kmetij in druge ponudbe s podeželja.

Družba Kostak prejela certifikat Voda iz pipe

Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc in predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha sta ob tej priložnosti podpisala Zavezo certifikata Voda iz pipe. Certifikat prejmemo organizacije, ki v svojih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujajo pitno vodo iz pipe in k pitju vode spodbujajo tudi zaposlene, partnerje ter ostale deležnike. Kljub temu, da se Slovenija lahko pohvali z eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi, še vedno veliko ljudi posega po ustekleničeni vodi, ki veliko bolj obremenjuje okolje kot voda iz pipe. Komunalna podjetja pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva spodbujajo prebivalce k pitju vode iz pipe in tako prispevajo k zmanjševanju dodatnih odpadkov. S podpisom te zaveze se, kot je ob prejemu certifikata poudaril Miljenko Muha, družba Kostak zavezuje, da bo v prihodnje še večji poudarek namenjala promociji pitja vode iz pipe in varovanju vodnih virov.

Vir: Kostak

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja