Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
10.10.2019
10:29
Foto: Ansat TV
Po odličnem nastopu na regijskem tekmovanju v Ljubljani so učenci OŠ XIV. divizije Senovo septembra dosegli še velik uspeh na mednarodnem tekmovanju iz znanja angleščine, ki je potekalo na Filipinih.

Senovčani odlični na Filipinih

SENOVO Enej Šuen, Samo Omerzu in Žiga Prah so se pod mentorstvom Lee Opravž Ostrelič se je namreč uvrstila med 100 najboljših, osvojili so 4 zlate in 3 srebrne medalje. Na tekmovanju je sicer sodelovalo 1500 učencev in dijakov iz 28 držav.

Umetnost, glasba, naravoslovje, zgodovina, književnost in sociologija

Ekipa OŠ XIV. divizije Senovo se je med 3. in 12. septembrom udeležila drugega dela mednarodnega tekmovanja iz znanja angleščine – Svetovnega pokala znanja v Manili, in sicer tako imenovanega Global Rounda. Udeleženci so se pomerili na področjih umetnosti in glasbe, naravoslovja, zgodovine, književnosti in sociologije. "Imeli smo tudi posebno področje, letos so bile to nerešene skrivnosti," je ob tem povedal Enej. Njegov prijatelj Samo je dodal, da je tekmovanje potekalo v štirih disciplinah, najpomembnejši del tekmovanja so bile debate. "Večinoma smo se pripravljali skupaj celo poletje. Včasih smo se dobili z učiteljico, ob popoldnevih smo se učili doma," pa pove Žiga.

Osvojili so štiri zlate in tri srebrne medalje

Izkupiček tekmovanja na Filipinih je bil odličen. Poleg alpak – gre namreč za maskoto tekmovanja – so fantje osvojili štiri zlate in tri srebrne medalje. Na regijskem tekmovanju v Ljubljani je bila bera še bogatejša. "V Ljubljani je bilo znatno lažje, potem smo šli v Azijo in mislim, da smo si zbrali najtežjo drugo stopnjo. V Ljubljani je bilo fejst lažje, zato smo tudi dobili toliko medalje," ob tem odločno pove Samo.

"Zelo sem ponosna na njih"

Naj uspehov je seveda zadovoljna tudi njihova mentorica Lea Opravž Ostrelič. "Fantje so bili super, veliko smo se pripravljali, veliko smo delali skupaj, še več so delali sami. Bili so dobro pripravljeni, konkurenca je bila res huda. Težko se primerjamo z Azijci, saj je ta oblika tekmovanja šolski predmet, obiskujejo ga celo leto in so veliko bolje pripravljeni kot mi, kjer je to le šolski krožek," pove mentorica.

Drugič na tekmovanju

Osnovna šola XIV. divizije Senovo na tem mednarodnem tekmovanju sodeluje drugo leto, zanimanje učencev pa je precejšnje. "Vsako leto naredimo sestanek za vse, ki so zainteresirani in skupaj z učitelji različnih predmetov pogledamo prijave in sestavimo najbolj ustrezno ekipo. Seveda morajo tudi tekoče govoriti v angleščini, v katerem potekajo vsi trije deli tekmovanja," še dodaja sogovornica.

Fotogalerija (Foto: OŠ XIV. divizije Senovo):

Uvrstili so se v Ameriko, stroški pa preveliki?

Posavska podjetja, na pomoč!

Devetošolci so se z odličnimi rezultati uvrstili na naslednji, zadnji del tekmovanja, ki bo novembra potekal v Združenih državah Amerike, a se ga zaradi visokih stroškov najverjetneje ne bodo udeležili. "V prejšnjem letu je skupina končala v Združenih državah Amerike na univerzi Yale. Letos kažejo finančna sredstva nekoliko nižjo vrednost, tako da jih bodo težko poslali v Ameriko. Pa čeprav so se uvrstili na zaključek," pa ob tem pove Vinko Hostar, ravnatelj OŠ XIV. divizije Senovo. "Finance bodo tiste, ki bodo na koncu odločale. Verjetno bo težko speljati to zadevo," še dodaja Hostar.

(bš)

šole v posavju
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Zadnje novice