Skip to main content
V Posavju 7.4° C Ponedeljek, 22. 2024
15.05.2020
09:49
Splošna bolnišnica Brežice
Foto: arhiv ePosavje
Vlada je na četrtkovi dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Splošni in posebni ukrepi ostajajo v veljavi.

Splošni in posebni ukrepi ostajajo v veljavi

Preklic epidemije s 14. majem, odlok se uporablja od 31. maja naprej

Kot pravijo v sporočilu, "je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19."

Do 13. maja potrdili 1464 primerov okubže

Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, so srede, 13. maja, pa so potrdili 1464 primerov okužbe. "Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1," sporočajo z NIJZ.

V prihodnje pomembna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje

Na Ministrstvu za zdravje izpostavljajo oceno NIJZ, "da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni."

Avtocesta pred Obrežjem

Spremenjeni ukrepi na zunanji in notranjih mejah

Ob tem so spremenili tudi ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah. Tako bo na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Republiko Avstrijo, Republiko Italijo in Madžarsko možen prehod meje.

Kako je s prestopi meje za tuje državljane?

Oseba, ki bo vstopila v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah Evropske unije in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni , bo dobila navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19. Če bo oseba ob prehodu meje v Republiko Slovenijo navedla, da je pozitivna na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali ima očitne bolezenske znake s to okužbo, bo od policije dobila navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Komu vstop v državo ne bodo dovolili?

"Vstop v Republiko Slovenijo se ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2," dodajajo v sporočilu.

14-dnevna karantena za osebe, ki v EU nimajo stalnega ali začasnega bivališča

Ob tem je določena tudi 14-dnevna karantena za osebe, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v Evropski uniji in v Republiko Slovenijo prihajajo iz tretjih držav. Med njimi je sicer nekaj izjem. Tako 14-dnevna karantena ne velja za osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Republiko Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba, za osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu, za osebe z diplomatskim potnim listom, za osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode ter za pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam