Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
02.12.2021
12:47
Etnološki večer
Foto: Posavski muzej Brežice
Slovensko etnološko društvo je eno najbolj dejavnih stanovskih društev, ki brez prekinitev že 46 let združuje etnologe in kulturne antropologe ter ljubitelje.

Etnološki večer Slovenskega etnološkega društva v Brežicah

BREŽICE Od leta 1986 podeljuje tudi stanovske nagrade, poimenovane po znanstvenemu in strokovnemu vzorniku, utemeljitelju etnologije kot znanosti dr. Matiji Murko (1861—1952). Murkovo nagrado za izjemne etnološke znanstveno- raziskovalne dosežke, zaokrožene v življenjskem delu je letos prejela dr. Irene Rožman Pišek, doma iz Posavja. Zato sta Posavski muzej Brežice in Slovensko etnološko društvo v sredo, 1. decembra 2021, ob 17. uri v Malem Avditoriju Posavskega muzeja Brežice izvedla Etnološki večer z naslovom Pogovor z Murkovo nagrajenko leta 2021.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Etnologinja dr. Irene Rožman Pišek je rojena leta 1965 v Kelkheimu v Nemčiji, zgodnje otroštvo, mladost in študijska leta je živela v Posavju (na Dobravi pri Podbočju, v Brežicah …), zdaj pa živi in ustvarja v Novem mestu. Leta 1993 je diplomirala iz etnologije in sociologije. Po končanem študiju je bila med letoma 1993 in 1994 pripravnica v Posavskem muzeju Brežice, nato pa je muzejsko delo spoznavala še v Dolenjskem muzeju v Novem mestu in Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Med letoma 1995 in 2000 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 2002 doktorirala na Oddelku za etnologijo z disertacijo z naslovom Spolno življenje in kultura rojstva na Dolenjskem. Od Trdinovih zapisov (1870) do 2. svetovne vojne. Leta 2004 je izdala knjigo z naslovom Peč se je podrla: kultura rojstva na slovenskem podeželju v 20. stoletju.

Svojo poklicno pot je do upokojitve nadaljevala kot docentka na Fakulteti za humanistične študije Koper Univerza na Primorskem. Posebej jo zaznamuje tematika spolnosti in kulture rojstva, čemur se je s strokovnega in znanstvenega vidika izjemno veliko posvečala.

Etnološki večer z Murkovo nagrajenko je uvedla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, ki že od začetka leta 2017 kot predsednica uspešno vodi Slovensko etnološko društvo.

Pogovor z Murkovo nagrajenko dr. Irene Rožman Pišek je iskrivo, doživeto in zanimivo, polno etnoloških spominov, vodila etnologinja dr. Ivanka Počkar, predlagateljica podelitve nagrade in zdaj upokojena etnologinja Posavskega muzeja Brežice. Bila je tudi njena mentorica, ko je nagrajenka leta 1991 v Posavskem muzeju Brežice opravljala etnološko muzejsko prakso.

Udeleženci večera so, ob spoštovanju priporočenih ukrepov v skladu z veljavnimi odloki in priporočili NIJZ ob epidemiji COVID-19, pogovor o nagrajenkini življenjski in znanstveni pot spremljali z zanimanjem.

Posavski muzej Brežice

posavski muzej brežice
brežice

Pridružite se nam