Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
27.05.2019
19:37
Foto: Ansat TV
Po vnovični izvolitvi v Evropski parlament smo za komentar povprašali Franca Bogoviča, kandidata na listi SDS-SLS. Kaj pravi o izvolitvi, kako komentira nizko udeležbo in kako preferenčne glasove?

"Res sem vesel, da smo z listo dveh strank pokazali, da znamo povezovati"

KRŠKO Po vnovični izvolitvi za evropskega poslanca smo Franca Bogoviča, kandidata na listi SDS - SLS, povprašali za komentar volitev. "V domačem okraju je lista dobila skoraj 50 % in tako je prepričala tako lista in kandidat. Res sem vesel, da smo z listo dveh strank pokazali, da znamo povezovati," je povedal Bogovič.

Bogovič o nizki volilni udeležbi

Na vprašanje o nizki volilni udeležbe Bogovič pravi, da "je hvalabogu zaustavljen trend padanja in beležimo skoraj 20% povečanje udeležbe na volitvah, kar ni malo. Res je, da je bila osnova nizka - teh 24,5%. Veseli me to, da je bila tudi v našem okraju preko tega povprečja in upam, da je to nek trend, ki se bo obrnil tudi za ostale volitve."

Kaj pokaže analiza?

Bogovič je več kot četrtino svojih glasov dobil v Posavju

Analiza po treh posavskih voliščih kaže, da je Bogovič v krški, brežiški in sevniški občini prejel 26,9% vseh svojih preferenčnih glasov. V treh posavskih občinah je dobil 3.671 glasov od svojih 13.629. Ob tem je na prvem mestu brez posebnega ugibanja občina Krško, kjer je dobil 2218 glasov, celotna lista SDS-SLS pa 3325 glasov.

KRŠKO

V krški občini je Bogovič postrgal "po podnu" na volišču na Velikem Kamnu, kjer je zbral dobrih 75% glasov, rezultat nad 50% pa je zabeležil v Stranjah (63,5%), Rešanju (62,3%), v domači Koprivnici (60,4%), na Vihrah (57,6%), v KS Rožno - Presladol (53,4%) in Brezju pri Dovškem (52,3% oddanih glasov na voliščih). Najnižjo podporo je dobil na volišču KD Krško I (16,3%) in v Domu starejših občanov Krško (20,0%).

SEVNICA

Na voliščih v sevniški občini je najvišjo podporo prejel v Primožu (53,4% glasov), prek 50% je šlo še v Podgorju ob Sevnični, nad 30% pa še na Šmarči (39,4%), v Zabukovju (39,2%), na Ledini (35,2%) in med drugim tudi na Trnovcu (33,3% oddanih glasov na volišču).

BREŽICE

Ne tako visokih odstotkov pa je bil deležen v brežiški občini. Najvišjo podporo (35,3% glasov na volišču) je prejel v Koprivnici bližnjih Pečicah, 31,3% glasov na Malem Obrežu, 26,5% pa v Globokem.

O preferenčnih glasovih

In kaj pravi na preferenčne glasove? "Sama lista je v Krškem dobila skoraj 50% glasov, v Sevnici okrog 40% in nekaj manj v Brežicah. Zanimiva bo analiza, kako so se razdelili preferenčni glasovi. Vemo, da je bil to neke vrste poker."

(bš)

krško
evropske volitve

Pridružite se nam