Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
18.09.2019
12:06
Grafika: Ansat TV
Občina Krško se med 16. in 22. septembrom tudi letos pridružuje vseevropskemu projektu Evropski teden mobilnosti, ki poteka pod geslom Gremo peš! Več v TV prispevku iz oddaje Posavski tednik.

Evropski teden mobilnosti v občini Krško

Več aktivnosti po občini

KRŠKO V tem času se bo zvrstilo več dogodkov, občina bo namenu predala nove postaje za brezplačno izposojo koles in obnovljeno Cankarjevo ulico na Vidmu, v starem mestnem jedru pa bo že tradicionalno potekal dan brez avtomobila.

Okrogla miza "Kako varno peš v šolo"

V tem tednu se bo zvrstilo več dogodkov, ki jih poleg občine pripravljajo osnovne in srednje šole v sodelovanju z različnimi organizacijami. V četrtek pripravljajo okroglo mizo na temo Kako varno peš v šolo. "Na okrogli mizi bodo šolarji razpravljali o problemih problemih, ki jih imajo na poti v in iz šole. V petek bo dan brez avtomobila, ko bomo zaprli Cesto krških žrtev in pripravili prireditev," je povedala Janja Špiler, vodja oddelka za gospodarsko infrastrukturo na Občini Krško.

S kolesom v mesto

V četrtek bo prav tako v starem mestnem jedru Krškega potekal dogodek S kolesom v mesto. Na voljo bo brezplačen osnovni servis koles, izmenjava koles in skirojev, vodeno kotalkanje in še kaj.

Na področju kolesarskih poti dva večja projekta

Kot je poudaril župan občine Krško Miran Stanko, je cilj občine v skladu s Celostno prometno strategijo predvsem nadaljevati s trajnostnim prometnim načrtovanjem - s čim več infrastrukturnimi možnostmi za kolesarjenje, hojo in uporabo javnega potniškega prometa. Na področju kolesarskih poti sta v načrtu dva večja projekta.

Na jugu proti Kostanjevici, na severu proti Kozjem

"Gre za kolesarski povezavi med Krškim in Kostanjevico in Krki - ta naložba je v skupni vrednosti približno 5 milijonov evrov in bi bila končana do konca leta 2022, tu gre za približno 15 kilometrov kolesarskih poti. V drugo smer proti severu pa je druga naložba, na katero je prvotno kandidirala Občina Krško s partnerico Občino Kozje, kasneje pa je v ta projekt kot nosilka vstopila država, pa gre za projekt kolesarske povezave med Brestanico in mestom Kozje," še pove Stanko. Prav tako bodo začeli z izgradnjo večnamenske poti od Spara na Senovem do že obstoječe večnamenske poti na Senovem.

V tem tednu štiri nove postaje za Krčana

Videm, Zdravstveni dom, Dalmatinova ulica, Pečnik

Občina Krško bo v tem tednu bogatejša za štiri nove postaje za brezplačno izposojo koles, in sicer pri trgovini Spar na Vidmu, pri Zdravstvenem domu Krško, pri dvonivojskem parkirišču na Dalmatinovi ulici v starem mestnem jedru ter pri gostilni Pečnik v Brestanici. V začetku naslednjega leta načrtujejo odprtje izposojevališča tudi na novem sistemu parkirišča Park and Ride v bližini Vipapa.

"Krčan se je pokazal kot zelo pozitiven"

"Sistem za izposojo koles v Krškem deluje že približno dve leti in ima kar precej uporabnikov. Pokazal se je kot zelo pozitiven, tako da iz sedanjih treh izposojevalnic širimo mrežo na osem izposojevališč," pove župan.

Brežičani v Krškem in Krčani v Brežicah?

Mrežo izposojevališč želijo sicer v prihodnjih letih še razširiti. "Potekajo pogovori z Občino Brežice za sodelovanje pri izposoji, tako da bi si lahko brežiški občani izposodili kolesa v Krškem in obratno," še dodaja Stanko.

Ansat TV

krško
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja